9.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 2:09
No menu items!

Mureş: Petiţia prin care se cere autonomia Ţinutului Secuiesc nu a fost semnată de autori

spot_img
Mureş: Petiţia prin care se cere autonomia Ţinutului Secuiesc nu a fost semnată de autori
foto: jurnalul.ro

Petiţia depusă duminică seară la Instituţia Prefectului din judeţul Mureş de organizatorii mitingului pentru autonomie nu poartă nicio semnătură şi nicio ştampilă, a anunţat, luni, prefectul Corneliu Grosu, care a precizat că, în ciuda acestui fapt, a înaintat-o Guvernului României.

“Această mapă a şi ajuns în Bucureşti. Sigur că eu m-aş bucura ca ea să fie şi semnată de oamenii responsabili şi personalităţi ale vieţii culturale şi politice maghiare care au fost în Târgu Mureş, mai ales că acest document – eu sunt sigur că cei care l-au redactat au avut nu numai un temei emoţional, ci şi istoric – or un document nesemnat rămâne o anonimă. O anonimă. Probabil că din viteză… dar aşteptam să fie şi semnat. Pentru noi are însă aceeaşi importanţă şi va fi şi este tratat cu importanţa cuvenită (…) pentru că nu a venit de la unul sau altul, ci a venit din partea celor care aseară au fost în Târgu Mureş şi au fost aproape 7.000 de oameni”, a declarat Corneliu Grosu.

Prefectul a precizat că organizatorii marşului au înmânat ofiţerului de serviciu din cadrul prefecturii o petiţie către Guvernul României, în care au fost sintetizate doleanţele “spuse mai încet sau cu o voce mai tare de diferiţi participanţi la eveniment”, care solicită “un alt mod de a fi văzută situaţia secuilor din România, un alt mod de a gândi reorganizarea administrativ-teritorială, care să ţină cont de foarte multe coordonate specifice secuilor”.

Potrivit prefectului, semnatarii fac apel la Guvernul României pentru o autonomie “care excede autonomia culturală, utilizându-se cuvintele de autonomie teritorială” şi, în final, nişte drepturi pentru secui.

Participanţii la mitingul pentru autonomie de duminică, de la Târgu Mureş, au aprobat public, prin urale, o petiţie în care se arată că protestează faţă de o regionalizare care lezează interesul şi existenţa poporului secuiesc.

În plus, prin petiţie se solicită Guvernului să înceapă “de îndată” tratative cu “reprezentanţii Ţinutului Secuiesc”, care cer “autonomia pentru Ţinutul Secuiesc şi libertate pentru poporul secui”.

A.V.