12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 13:05
No menu items!

Municipale în Portugalia: Opoziţia socialistă câştigă

spot_img

alegeri in portugalia

Opoziţia socialistă a câştigat, duminică, alegerile municipale din Portugalia, învingând Guvernul de centru-dreapta aflat la putere, sancţionat pentru politica sa de austeritate.

„Aceste alegeri au un învingător clar, PS. Majoritatea alegătorilor şi-a exprimat de-a lungul ţării refuzul faţă de politica acestui Guvern”, a declarat secretarul general al socialiştilor, Antonio Jose Seguro.

Primul ministru portughez Pedro Passos Coelho a recunoscut duminică noapte „înfrângerea naţională” a partidului său PSD (centru-dreapta) la alegerile municipale, informează AFP.

”Obiectivul nostru de a rămâne majoritari în numărul de primării nu s-a produs”, a declarat Passos Coelho felicitând Partidul Socialist pentru „victoria importantă la nivel naţional”.

„Ca prim-ministru, voi continua calea începută până în prezent, care este indispensabilă pentru a depăşi criza economică şi restabili încrederea şi creşterea pentru Portugalia”, a adăugat Passos Coelho, de asemenea preşedinte al Partidului social-democrat.

„PSD a înregistrat cele mai proaste rezultate în alegerile municipale”, a dezvăluit el, adăugând că această înfrângere este „preţul care trebuie plătit” pentru politica guvernamentală.

Potrivit rezultatelor parţiale asupra a aproape 90% din circumscripţii, socialiştii obţin 36,66% din voturi, iar PSD 18,91%.

La ultimele alegeri municipale din 2009, PSD (Partidul Social-Democrat), aliat cu alte partide de dreapta, a câştigat o majoritate de primării, cu 139 de municipalităţi faţă de 132 pentru socialişti.

Aproximativ 9,5 milioane de alegători au fost chemaţi la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în 308 primării. La ultimele alegeri municipale din 2009, rata abţinerii a atins 41 la sută.

Numărul record de candidaţi independenţi (80 faţă de 54 în 2009) a complicat datele pentru partidele tradiţionale. Independenţii s-au demarcat de clasa politică pentru a obţine capital pe fondul nemulţumirii faţă de măsurile de austeritate.

C.I.