15 C
București
joi, 30 mai 2024 - 3:07
No menu items!

Mugur Isărescu ar putea demisiona de la șefia BNR, dacă se constată colaborarea cu fosta Securitate (Presă)

spot_img

Jurnalistul Dan Andronic sugerează, în cadrul unui articol publicat pe evz.ro, că Mugur Isărescu ar putea demisiona de la șefia BNR, după ce se va stabili că ar fi fost colaborator al fostei Securități.

Consiliul Național de Studiere a Arhivelor fostei Securități (CNSAS) a cerut Curții de Apel București să constate statutul de colaborator de către o persoană din conducerea BNR, toată lumea gândindu-se la la guvernatorul Mugur Isărescu.

„Cel mai probabil despre el este vorba. Dosarul de colaborator al Securității fiind în arhiva CNSAS de foarte mult timp. Ca unul care a studiat nenumărate dosare la CNSAS, vă pot spune că Dosarul „Manole” era extrem de cunoscut printre cercetătorii Consiliului”, scrie Dan Andronic.

„În 2017 a fost publicat de România Liberă, care susținea că pe vremea în care era angajat la Institutul de Economie Mondială, o instituție-fațadă a Securității, acesta fusese ofițer deplin conspirat la U.M. 0195, indicatorul Centrului de Informații Externe. Ceea ce trebuie spus este că Institutul de Economie Mondială era condus de academicianul Costin Murgescu, adjunct fiind un general de Securitate: Gheorghe Marcu”, notează jurnalistul.

În continuare, Dan Andronic redă un fragment din cartea pe care a scris-o împreună cu generalul SRI (r.) Aurel I. Rogojan, „Puterea Umbrei”, referitor chiar la Mugur Isărescu:

D.A.: Dumneavoastră ce explicație aveți pentru faptul că Mugur Isărescu, Ioan Mircea Pașcu, Eugen Dijmărescu primesc, la un moment dat, toți burse în Statele Unite? Ca să fie clar, pentru cei mai tineri, vorbim despre perioada regimului Ceaușescu. 

Gen. Rogojan: Fiecare a cules ce a semănat.

Da, au cules ce au semănat. Deci, ceea ce au semănat atunci la aceste institute au cules ulterior.

D.A.: Trebuie să înțeleg din puținele cuvinte ale dumneavoastră  că erau într-o relație privilegiată cu americanii sau cu serviciile de informații românești?.

Gen. Rogojan: Relațiile cu străinii erau strict controlate. Mai înainte de a ajunge în America, erau necesare relații privilegiate cu cei care îți aprobau să beneficiezi de bursa americanilor, cu cei cărora le datorai șansa de fi fost remarcat de ofertanții bursei. Dar de ce era nevoie de o relație privilegiată? Americanii nu aveau interese în România? România nu avea interese presante în America?