22.2 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024 - 18:44
No menu items!

Moștenirea titanilor industriali români din perioada interbelică: Malaxa, Auschnitt, și Muschong

spot_img

Perioada interbelică din România a fost marcată de ascensiunea unor industriași formidabili, ale căror abilități antreprenoriale rivalizau cu cele ale oricărui omolog occidental. Nicolae Malaxa, Max Auschnitt și Jacob Muschong s-au ridicat ca titani ai industriei, modelând peisajul economic al României și lăsând în urmă moșteniri care dăinuie până în prezent.

Cu toate acestea, averile lor nu au fost imune la forțele tumultoase ale istoriei, deoarece regimul comunist le-a confiscat bunurile și i-a forțat să plece în exil. În prezent, urmașii lor cer despăgubiri de la statul român, declanșând o bătălie juridică care se întinde pe continente și pe mai multe generații.

Nicolae Malaxa: Industriașul de 300 de milioane de dolari

Născut la Huși în 1884, Nicolae Malaxa a pornit de la începuturi modeste și a devenit unul dintre cei mai influenți antreprenori interbelici din România. După ce și-a finalizat studiile la Iași și Karlsruhe, și-a înființat prima afacere, un atelier de fabricare a locomotivelor, în 1921.

Întreprinderile lui Malaxa s-au extins rapid, cuprinzând locomotive cu aburi, fabrici de țevi de oțel și chiar locomotive Diesel, adevărat pionierat pentru Căile Ferate Române. Cu toate acestea, norocul său a luat o întorsătură drastică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când fabricile sale au fost confiscate sub acuzația de colaborare cu Garda de Fier.

În ciuda menținerii unei poziții de neutralitate politică, bunurile lui Malaxa au căzut victimă naționalizării comuniste în 1947. Forțat să plece în exil, acesta s-a refugiat în Statele Unite, unde și-a continuat activitatea antreprenorială până la moartea sa, în 1965. În prezent, moștenitorii săi solicită statului român o despăgubire în valoare totală de 310 milioane de dolari.

Foto- Nicolae Malaxa
Foto- Nicolae Malaxa

Max Auschnitt: industriașul cu multiple fațete

O altă figură proeminentă a perioadei interbelice a fost Max Auschnitt, născut în 1888. Cunoscut pentru diversele sale investiții în domeniul bancar, al telecomunicațiilor și al producției de oțel, întreprinderile lui Auschnitt au lăsat o amprentă de neșters asupra peisajului industrial din România.

Ca și Malaxa, Auschnitt a menținut legături strânse cu partidele politice, o strategie care s-a dovedit în cele din urmă inutilă în fața naționalizării comuniste. Forțați să plece în exil și lăsați fără cetățenia română în 1948, moștenitorii lui Auschnitt cer acum despăgubiri în valoare totală de 81 de milioane de dolari pentru oțelăriile Titan Calan și Reșița.

Foto Max Auschnitt
Foto Max Auschnitt

Jacob Muschong: Milionarul de cărămidă

Jacob Muschong, născut în 1868, și-a adunat averea prin producția de cărămidă în Banat. Produsele sale de înaltă calitate au fost apreciate pe scară largă, iar Muschong și-a extins imperiul pentru a include mai multe fabrici de cărămidă în întreaga regiune.

Cu toate acestea, averea și proprietățile sale au căzut în mâinile regimului comunist în urma naționalizării din 1948. Astăzi, nepoata sa, Margareta Wening, încearcă să obțină restituirea bunurilor pierdute de familie, continuând moștenirea de rezistență și determinare.

Foto Jacob Muschong
Foto Jacob Muschong

 

În timp ce România se confruntă cu complexitatea trecutului său industrial, încercarea de restituire a urmașilor lui Malaxa, Auschnitt și Muschong este un memento emoționant al impactului durabil al istoriei.

 

Amalia-Alessandra