15 C
București
duminică, 19 mai 2024 - 1:24
No menu items!

Care sunt și unde se află cele mai scumpe restaurante cu stele Michelin

spot_img

Multe dintre cele mai scumpe restaurante cu stele Michelin din întreaga lume se află în Europa. De la lansarea sa în urmă cu 124 de ani în Franța, Ghidul Michelin a rămas cel mai prestigios sistem de clasificare a restaurantelor din lume. Începând cu 2024, acesta cuprinde peste 3.500 de restaurante din peste 40 de țări și teritorii din întreaga lume, scrie Euronews.com.

Un nou studiu realizat de revista internațională de gastronomie Chef’s Pencil arată că o vizită la unul dintre aceste restaurante speciale nu este ieftină, cu un preț mediu de 167 de euro – fără a include băuturile, taxele suplimentare sau bacșișurile.

Europa are cele mai multe dintre aceste restaurante exclusiviste.

Ghidul Michelin oferă clasamente de la o stea la trei stele, în funcție de calitatea mâncării și a experienței oferite. Desigur, veți plăti în general mai mult pentru localurile cu două și trei stele, iar diferența medie este de aproximativ 93 de euro în plus pentru fiecare stea Michelin suplimentară.

În afară de numărul de stele acordate unui restaurant, geografia joacă un rol important în stabilirea prețurilor.

Astfel, Danemarca nu numai că se află în Europa, dar este și cel mai scump loc din lume pentru a lua masa la un restaurant cu stele Michelin. Costă în medie 295 de euro pentru a experimenta un meniu de degustare premium în această țară nordică, iar în capitala Copenhaga costă 416 euro. În ciuda dimensiunii sale relativ mici, țara găzduiește 32 de restaurante Michelin, inclusiv două care se mândresc cu cele trei stele Michelin, foarte râvnite.

Cu toate acestea, se zvonește că Copenhaga și-ar putea pierde în curând coroana, odată cu apropiata închidere a restaurantului Noma. Considerat de multă vreme cel mai bun restaurant din lume, acesta își va închide porțile la sfârșitul anului 2024 și va organiza, în schimb, pop-up-uri în întreaga lume.

Islanda se află pe locul al doilea, prețul mediu al unui meniu de degustare Michelin fiind de 233 de euro în această țară insulară.

Următoarele locuri sunt ocupate, în ordine, de Suedia, Austria și Elveția, cu costuri de 206 euro, 203 euro și, respectiv, 201 euro.

Norvegia, Portugalia, Germania, Ungaria și Polonia se află, de asemenea, în top 10 cele mai scumpe locuri, dar toate aceste țări au un preț mediu al unui meniu Michelin de sub 200 de euro, ceea ce le face puțin mai accesibile decât primele cinci.

Raluca Dan