15.4 C
București
miercuri, 4 octombrie 2023 - 2:37
No menu items!

Moscova expulzează un diplomat român. Gestul este reacție la declararea persona non grata de către București a atașatului rus Alexey Grishaev

spot_img

Rusia expulzează un diplomat român, ca răspuns la decizia Bucureștiului de a-l declara persona non grata pe Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar al Ambasadei Rusiei la București, acuzat de activități de spionaj. Căpitanul G. Iliescu, atașat adjunct al apărării la Ambasada României este diplomatul român care, potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe, citat de agenția rusă de știri TASS va trebuie să părăsească teritoriul Federației Ruse în termen de 72 de ore.

„Pe 11 mai, ambasadorul român Christian Istrate a fost invitat la Ministerul Rus de Externe, unde i s-a înmânat o notă din partea ministerului prin care căpitanul G. Iliescu, atașat adjunct al apărării la Ambasada României, este declarat persoana non grata”, se arată într-un comunicat al MAE rus, citat de TASS.

Pe 26 aprilie, autoritățile române l-au declarat persona non grata pe adjunctul ataşatului militar al ambasadei ruse la Bucureşti. Potrivit Ministerului de Externe al României, activităţile şi acţiunile diplomatului „contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”.

Ulterior, în presă au apărut imagini cu acesta în timp ce discuta cu diverși oficiali ai statului român.

Ministerul Afacerilor Externe confirmă că Federaţia Rusă a declarat persona non grata pe adjunctul atașatului militar din cadrul Ambasadei României în Federaţia Rusă.

Comunicatul Ministerului Afacerilor Externe

Ministerul Afacerilor Externe confirmă că Federaţia Rusă a declarat persona non grata pe adjunctul atașatului militar din cadrul Ambasadei României în Federaţia Rusă, în reacţie la declararea persona non grata de către România, la 26 aprilie 2021, a lui Alexey Grishaev, adjunctul ataşatului militar din Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

MAE reaminteşte că decizia autorităţilor române a avut la bază activităţile şi acţiunile lui Alexey Grishaev, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961.