16.1 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 23:54
No menu items!

Momeala „marelui premiu” a dublat profitul Loteriei în primele șase luni

spot_img

EXCLUSIV Momeala ”marelui premiu” a dublat profitul Loteriei în primele șase luni

Loteria Română a înregistrat, în prima jumătate a acestui an, un profit-record de 76,3 milioane de lei, mai mult decât dublul celui înregistrat în perioada similară a anului trecut, arată datele transmise de companie pentru Sursa Zilei. În aceeași perioadă, contribuția Loteriei la bugetele de stat s-a apropiat de nivelul contribuției pe întreg anul trecut.

Mai bine de opt luni s-au scurs între câștigarea ultimelor două mari premii 6 din 49, ale Loteriei Române. Așteptarea jucătorilor și acumularea reportului uriaș de 11 milioane de euro a pus operatorul național de jocuri de noroc în fața unui profit consistent. Mai exact, acesta a crescut cu 58% față de perioada similară a anului trecut, până la 1,7 milioane de euro.

Datele transmise de Loteria Română, pentru Sursa Zilei, mai arată că cifra de afaceri a companiei a crescut cu 13%, de la 504 milioane de lei, la 578 de milioane de lei (131,7 milioane de euro). Pe de altă parte, cheltuielile cu investițiile au scăzut cu peste 65%, de la 1,53 milioane de euro în primul semestru al anului trecut, până la 533.500 de lei (121.000 de euro).

În condițiile unui profit mai mult decât dublu și ale unei cifre de afaceri mai mari cu 13%, valoarea premiilor acordate a crescut în primele șase luni ale anului cu numai 6%, de la 318 milioane de lei (72 de milioane de euro), la 339 milioane de lei (77,2 milioane de euro).

La un profit atât de mare, și contribuția Loteriei la bugetele de stat a fost pe măsură. Astfel, operatorul național de jocuri de noroc a vărsat în vistieria statului, în primele șase luni ale acestui an, o sumă de 125 de milioane de lei (28,3 milioane de euro), cu peste 28% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Este de așteptat ca această contribuție, la finalul anului, să se ridice la aproximativ 250 de milioane de lei (57 de milioane de euro). În anul 2012, contribuția Loteriei Române la bugetele de stat a fost în valoare de 168 de milioane de lei (38,2 milioane de euro).

Ultimul mare premiu la Loto 6/49, de peste 11 milioane de euro, a fost câștigat în 14 iulie, după ce premiul categoriei I a jocului nu mai fusese câștigat din 15 noiembrie 2012.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut în 11 iulie, Senatului, reexaminarea unei legi care scutea, de la 31 decembrie 2013, Loteria Română de la obligaţia acordării a 0,4% din profitul net pentru achiziţia de publicaţii de către biblioteci şi a 2% din încasări către Fondul Cultural Naţional.

În 2011, Loteria Română, alături de Romgaz și Electrica, au fost obligate prin decizii ale Adunărilor Generale ale Acționarilor – controlate de reprezentanții statului – să ”doneze” la bugetul de stat, sub formă de venituri nefiscale, sume de până la 400 de milioane de lei, pentru astuparea unor găuri la buget.

Măsura a fost criticată de FMI în evaluările ulterioare, iar Curtea de Conturi a demarat o serie de controale la companiile vizate, pentru clarificarea situației.

Cosmina Croitoru