14.1 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 8:08
No menu items!

Moțiunea PDL pe energie a fost respinsă în Camera Deputaților

spot_img

Plen_parlament_SZ

Moțiunea simplă „Sectorul energetic ruinat de mafia PSD-istă”, inițiată de 51 de deputați PDL, dar și neafiliați, a fost respinsă, marți, în plen. Decizia a fost luată cu 185 voturi “împotrivă”, 48 voturi “pentru” și 76 abțineri.

Semnatarii moțiunii îi cereau ministrului economiei, Constantin Niță, să renunțe la calendarul de liberalizare a prețurilor la gaze naturale, să implementeze OUG 109/2011 și să elaboreze de urgență strategia energetică națională, prin dialog cu toți actorii implicați și prin consultarea experților români. Aceștia considerau că lipsa unei strategii în urma eșecului geopolitic Nabucco alungă orice speranță ca România să-și dobândească în timp securitatea energetică.

Deputații semnatari voiau ca ministrul să renunțe la impozitul pe construcțiile speciale și să înceteze să mai pună noi sarcini fiscale, care ar speria investitorii străini și destabiliza competitivitatea sistemului energetic național.

Ministrul economiei, Constantin Niță, declarat, luni, în plenul Camerei Deputaților, că probabil în luna aprilie ANRE va realiza ultima mărire de preț în domeniul gazelor naturale, iar Guvernul face eforturi pentru ca prețul gazelor naturale să scadă față de cel prevăzut în calendarul asumat cu FMI.

Calendarul de liberalizare a prețurilor la energie a fost asumat de Guvernul Boc și noi l-am continuat. Energia electrică este liberalizată de la 1 ianuarie, în afară de consumatorul casnic, și probabil că în luna aprilie ANRE va face ultima mărire de preț în domeniul gazelor naturale, urmând ca tot anul acesta să dăm drumul la bursa de gaze. Sperăm ca prețul să aibă o anumită stabilitate și pe piața aceasta a gazelor din România, aici nu am făcut altceva decât să respectăm memorandumul încheiat cu Comisia Europeană și FMI și facem eforturi ca prețul gazelor naturale să nu ajungă la cel prevăzut în calendarul care a fost stabilit până la sfârșitul anului 2014, adică cumva prețul să scadă față de cel care este în înțelegerea cu Fondul

Constantin Niță
ministrul economiei

Valeriu Motoc