16.1 C
București
joi, 30 mai 2024 - 2:49
No menu items!

Mişa: Valoarea arieratelor nerecuperabile din TVA e de 7,1 miliarde de lei. Plata defalcată va combate concurenţa neloială

spot_img

Ministrul Finanţelor Ionuţ Mişa a declarat, în plenul Camerei Deputaţilor, că, la 30 septembrie, valoarea arieratelor nerecuperabile din TVA reprezenta 7,1 miliarde de lei. Mișa crede că plata defalcată a taxei va pune pe picior de egalitate contribuabilii, prin combaterea concurenţei neloiale.

„Diferenţa de TVA în anul 2014 pentru România reprezintă 7 miliarde de euro. Ce ar însemna aceşti bani? Autostrada Piteşti-Craiova costă 900 milioane euro, un spital regional costă 150 milioane de euro, totalul alocaţiilor de stat este aproximativ 900 milioane de euro, autostrada Piteşti-Sibiu atât de necesară e 1,9 milioane de euro sau aceşti 7 miliarde de euro reprezintă bugetul de asigurări de sănătate într-un an de zile”, a spus ministrul.

El a precizat că această sumă reprezintă atât în diferenţa între TVA declarat şi neplătit de agenţii economici, cât şi estimarea pierderii de venituri din TVA ca urmare a fraudei şi evaziunii, falimentului, insolvenţei, optimizărilor fiscale, precum şi a unor calcule eronate.

Ministrul Finanţelor a afirmat că, la nivelul UE, există un proces continuu de a simplifica TVA şi a identifica cele mai bune măsuri contra evaziunii fiscale şi pentru creşterea gradului de conformare a agenţilor economici, dar statele membre trebuie să implementeze şi la nivel naţional măsuri eficiente de combatere a fenomenului evazionist în domeniul TVA şi de îmbunătăţire a colectării.

Mişa a menţionat că, în România, TVA reprezintă cea mai importantă sursă la nivelul bugetului de stat, respectiv 24,4% în anul 2015 şi 23,1% în anul 2016.

T.S.