17.2 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 23:16

Ministrul sănătății, despre starea răniților: Şapte chirurgi lucrează la un singur om

spot_img

Şapte chirurgi “lucrează” la un singur om, în condiţiile în care cei 90 de pacienţi în stare gravă înseamnă, de fapt, 1.000 de pacienţi cu arsură cunoscută până acum, iar experţi veniţi din alte ţări au renunţat după ce au văzut că sunt cazuri cu care nu s-au mai confruntat, a spus, marți, ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Întrebat dacă sistemul medical actual îi poate ţine în viaţă pe cei 90 de răniţi în incendiul de la Colectiv, aflaţi în stare gravă şi critică, în spitale din Capitală, ministrul sănătăţii a declarat pentru agenţia MEDIAFAX că pacienţii respectivi “nu sunt în stare gravă, ci într-o stare fără precedent“.

“Suntem într-o situaţie cu totul neaşteptată. Cei 90 de pacienţi în stare gravă înseamnă, de fapt, 1.000 de pacienţi cu arsură cunoscută până acum. Şi nu spun asta doar eu, ci o recunosc specialiştii dn ţară şi din străinătate”, a spus Bănicioiu.

Ministrul sănătăţii a precizat, în ceea ce priveşte dimensiunea unei echipe medicale în cazul acestor pacienţi fără precedent, că şapte chirurgi lucrează simultan la un singur om.

“Unul la faţă, altul la mână, altul, la picior, şi tot aşa. Francezii ne-au zis că ei nu credeau că pot face faţă la aşa ceva. Revin. O echipă are şase – şapte chirurgi. O echipă completă are cam 10-15 persoane. Numai la Floreasca sunt 40 de chirugi şi 25 de rezidenţi. Pe lângă Spitalul de Arşi, există clinici de chirugie plastică, reparatorie şi arsuri şi în marile spitale de urgenţă. Spitalele au făcut dovada unor echipe medicale foarte bine pregătite”, a declarat Bănicioiu.

Întrebat dacă Ministerul Sănătăţii a făcut solicitare pentru ca răniţii să fie transportaţi în alte ţări, ministrul Bănicioiu a spus că Ministerul nu a făcut o asemenea cerere, dar că au venit experţi din mai multe ţări cu acest gând. “După ce au văzut că este vorba despre cazuri cu care nu s-au mai confruntat nici ei, au renunţat. Mai mult, am spus-o şi repet, noi nu ne-am opus niciunui ajutor. Şi le mulţumim tuturor celor care şi-au oferit sprijinul”, a afirmat Nicolae Bănicioiu.

Referitor la situaţia actuală a băncii de piele, ministrul sănătăţii a spus că, în prezent, sunt 7.000 de centimetri de piele. “Cel mai bun este autotransplantul. Sigur că în acest moment nu s-ar lua în calcul o astfel de intervenţie. Dar să ştiţi că în bancă sunt 7.000 de centimetri de piele. Mai mult, să ştiţi că sistemul a fost pregătit foarte bine. În noaptea incendiului am plecat prin spitale şi am văzut că, de exemplu, albumina, atât de necesară în aceste cazuri era în stocuri suficiente, incredibile”, a spus Bănicioiu.

Întrebat despre Departamentul de Chirugie Plastică de la Spitalul Floreasca, ministrul sănătăţii a răspuns: “Vorbim din nou depre situaţii aparte. Primele 72 de ore au fost cele în care s-au făcut intervenţii şi de câteva ori pe zi. Nu era cazul să-i transferăm. Pe măsură ce situaţiile o vor impune, vor fi mutaţi în acest departament. Profesorul Ioan Lascăr va decide”.

Un expert francez în tratamentul arsurilor grave venit în misiune în România a declarat, luni seară, după ce a vizitat mai multe spitale din Bucureşti în care sunt pacienţii răniţi în incendiul de la Colectiv, că nu au întâlnit niciodată o astfel de situaţie.

“Avem nevoie de donatori de sânge”

Compania Naţională Unifarm SA va centraliza donaţiile către spitale şi le va distribui în funcţie de necesităţi şi de specificul unităţii, întrucât este necesar să se ştie ce produse ajung la bolnavi, a mai anunţat, marţi, Nicolae Bănicioiu.

“Ceea ce este important este ca oamenii să înţeleagă că în continuare vom avea nevoie de donatori de sânge şi în continuare îi vom primi, numai că îi rugăm să vină mai mulţi săptămâna viitoare. Dacă sunt cazuri punctuale cu o anumită categeorie cu o grupă de sânge mai rară atunci vor fi anunţaţi. Chiar vă rog să luaţi aceste declaraţii pe care vi le fac în momentul de faţă, eu sunt conştient că există şi apreciez solidaritatea care s-a creat şi în jurul medicilor, şi în jurul aparţinătorilor, şi în jurul spitalelor în general. Foarte multe din informaţiile pe care le-am văzut vehiculate erau false”, a afirmat Bănicioiu.

De asemenea, ministrul a spus că sunt acceptate şi donaţiile de medicamente şi materiale sanitare, dar ele trebuie verificate, pentru că nu poate ajunge orice produs în spital.

“Noi acceptăm orice sprijin şi orice donaţie, repet, nu trimite nimeni pe nimeni cu nimic acasă. Tot ce intră însă în spitale, tot ce vrem să aducem la spitale trebuie să fim siguri că este exact ce credem noi că aducem acolo. De aceea, Unifarm a anunţat un număr de telefon şi toţi cei care vor să doneze de la medicaţie, plasturi, dispozitive medicale, orice să o facă numai prin Unifarm. De aceea, poate au existat situaţii în care medicii au refuzat. E mult mai bine aşa, pentru că, bun, suntem bine intenţionaţi, dar riscăm uneori ca medicaţia sau echipamente sau dispozitivele pe care le aducem să nu fie cele conforme sau cele care trebuie în momentul de faţă ori multe alte situaţii de genul acesta”, a precizat Bănicioiu.

Compania Naţională Unifarm SA a informat că donaţiile pot fi anunţate la numărul de telefon 0742.143.751.