20 C
București
vineri, 27 mai 2022 - 3:27
No menu items!

Ministrul Sănătății anunță testare în masă

spot_img

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, miercuri, că numărul de persoane pozitive va crește în continuare datorită extinderii capacității de testare. Ministrul a susținut că această abordare de facilitare a testării va duce la controlul pandemiei, pentru că un caz diagnosticat și izolat nu va răspândi boala mai departe. În plus, pacienții vor putea să primească din timp tratament.

Ministrul Sănătății a explicat că la nivelul întregii țări a crescut capacitatea de testare, iar în centrele ambulatorii deja se prescriu persoanelor cu test pozitiv medicamentele antivirale.

El a afirmat că marţi a fost făcut cel mai mare număr de teste de la începutul pandemiei.

„Am ajuns la 90.000 de teste într-o zi, estimez că această creştere a testării va continua, vom ajunge, cred, până la finalul săptămânii viitoare bine peste 100.000 de teste efectuate şi, implicit, va creşte şi numărul de persoane detectate. Acest număr de persoane infectate va creşte din două motive: în primul rând pentru că discutăm de o tulpină mult mai transmisibilă şi lucrul acesta se observă în toate ţările afectate de tulpina Omicron, cifrele din această perioadă sunt incomparabil mai mari faţă de cifrele înregistrate în valurile anterioare (…), al doilea motiv pentru care va creşte numărul de persoane detectate pozitiv va fi generat de această strategie de creştere a capacităţii de testare, încât oricine are o suspiciune că ar putea fi infectat să se poată testa”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Referitor la centrele ambulatorii de evaluare pentru pacienţii infectaţi, la care au acces exclusiv persoanele cu un test pozitiv, Rafila a declarat că la nivel naţional au fost deja semnate contracte cu 123 de centre de către Casele judeţene de asigurări de sănătate.

„Mai avem 100 şi ceva de centre care trebuie operaţionalizate, pentru că aceasta este procedura legală, ele trebuie întâi avizate de DSP-uri şi apoi încheie contracte cu Casele de asigurări de sănătate, dar marea majoritate a acestor centre vor fi operaţionale până la sfârşitul acestei săptămâni”, a adăugat el.

În ciuda numărului mare de cazuri noi înregistrate, proporția de cazuri internate într-o zi este în continuare redusă – 2-3% creștere zilnică, care fără probleme poate fi preluată de sistemul de sănătate, a anunțat ministrul.

Alexandru Rafila a menționat că mortalitatea, față de situația din luna octombrie, când se înregistra un număr similar de cazuri, este de 8-10 ori mai mică.

În ceea ce privește copiii, ministrul Sănătății a specificat că nu există o creștere progresivă.

„Am văzut în spațiul public diverse afirmații legate de creșterea geometrică a numărului de copii infectați. Sunt informații neadevărate. La nivelul zilei de ieri erau 11 copii internați la secția de terapie intensivă, cu 10 mai puțin față de ziua precedentă, reprezentând circa 2% din totalul copiilor internați. Iar numărul de copii afectați și care erau internați în spital era de 338”, afirmă ministrul.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, miercuri, că, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate peste 16.600 de cazuri noi de COVID-19 şi au fost raportate 58 de decese.

                                                                                                                   Adina Silav