20 C
București
vineri, 27 mai 2022 - 2:54
No menu items!

Guvernul reintroduce șomajul tehnic pentru angajații afectați de pandemie

spot_img

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că va fi adoptată o Ordonanţă de Urgenţă privind reintroducerea şomajului tehnic. Este vorba de acordarea unei indemnizaţii în cuantum de 75% din salariul de bază coresponzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2022. Acest şomaj tehnic se va acorda până la 31 martie 2022, în situaţia suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, pe perioada stării de alertă.

”Astăzi, în şedinţa de Guvern vom adopta o Ordonanţă de Urgenţă prin care vom reintroduce acordarea şomajului tehnic şi reglementarea de noi măsuri de protecţie socială pentru angajaţi, astfel încât să asigurăm păstrarea locurilor de muncă şi susinerea unor sectoare economice”, a spus premierul la începutul şedinţei.

Nicolae Ciucă a precizat că această măsură se introduce în contextul interzicerii şi suspendării sau limitării activităţilor economice din cauza epidemiei de COVID-19.

”Practic, vorbim de acordarea unei indemnizaţii în cuantum de 75% din salariul de bază coresponzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2022”, a arătat Nicolae Ciucă.

El a menţionat că acest tip de sprijin va fi acordat din bugetul asigurărilor de şomaj până la 31 martie 2022, în situaţia suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, pe perioada stării de alertă.

Ordonanţa cu măsurile pe energie intră în Guvern săptămâna viitoare

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că Ordonanţa cu măsurile ce vor fi luate în energie va fi adoptată săptămâna viitoare, el cerându-le ministerelor implicate să elaboreze cât mai repede partea de conţinut.

”Am discutat cu ministrul Energiei şi se lucrează la partea de conţinut a OUG-ului pe care doresc să o finalizăm până vineri dimineaţa, şi în acest sens, rog ministrul de Finanţe, ministrul Agriculturii, ministrul Economiei, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, miniştrul Justiţiei şi cel al Transporturilor să finalizeze partea de conţinut, astfel încât la Ministerul Energiei şi cu sprijinul secretarului general, să se finalizeze această ordonanţă”, a afirmat şeful Executivului.

                                                                                                                 Adina Silav