19.7 C
București
duminică, 20 iunie 2021 - 13:51

Ministrul sănătății anunță noi beneficii pentru vaccinați. Când vom renunța la mască

spot_img

Ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat, duminică, că a discutat deja la nivelul Guvernului ca masca să nu mai fie obligatorie în birourile în care toți angajații sunt vaccinați. O decizie va fi luată, însă, după o „confirmare” de la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), în funcție de care se va stabili și data de la care ar putea să se renunțe la purtatea măștii, a adăugat ministrul.

„În spațiile închise, în care toată lumea este vaccinată, (propunerea – n.r) este să putem să dăm jos masca. Dar aceasta, după ce vom avea și o confirmare de la Institutul Național de Sănătate Publică (…)Un val prim val de măsuri de relaxare va fi lansat cu data de 1 iunie. Dacă acest lucru va fi inclus în acest val sau ulterior, va trebui să discutăm la nivelul Guvernului, pe baza opiniilor de la specialiști”, a declarat Ioana Mihăilă, duminică, la emisiunea “Insider Politic” de la Prima Tv.

Ministrul sănătății a mai spus că pandemia a început „să o ia mai încet”, ceea ce este „o veste bună”, scăzând presiunea pe paturile ATI. „Lucrul ăsta este încurajator şi atunci cred că destul de curând putem începe din nou să introducem nişte măsuri de relaxare”, a declarat Mihăilă.

În legătură cu renunțarea la purtarea măștii pe stradă, Ioana Mihăilă a declarat acest lucru ar putea fi posibil înainte de luna septembrie.

„Cred că, încă înainte de luna septembrie, am putea să începem să renunţăm la mască în spaţiile deschise. (…)Cred că ar fi un bun stimulent să facem aşa, ca să se simtă şi autorităţile locale, dar şi cetăţenii care locuiesc într-o anumită localitate, motivaţi să se vaccineze, dar cred că renunţarea la purtarea măştii în spaţiile deschise care nu sunt aglomerate poate să vină chiar înainte de toamnă, cu condiţia ca un mare procent al populaţiei dintr-o anumită zonă să fie vaccinat. Nu aş vrea să dau date exacte pentru că depinde de mai mulţi factori care nu sunt numai în controlul autorităţilor”, a mai declarat Mihăilă.