17.5 C
București
duminică, 1 octombrie 2023 - 5:56
No menu items!

Ministrul Rafila, prins pe picior greșit: Nu știe cu cât au fost mărite salariile din Sănătate

spot_img

În timp ce mii de angajați din Sănătate își strigau nemulțumirile în stradă, ministrul Alexandru Rafila nu a reușit să dea un răspuns clar, după ședința de Guvern de joi, cu privire la ce majorări salariale vor primi cadrele medicale, ca urmare a unui act normativ pe care Executivul l-a aprobat chiar astăzi.

„Nu știu în sumă cât este exact, depinde foarte mult de salariul fiecărei categorii, nu discutăm despre o singură categorie. O să mă informez și o să vă comunicăm printr-un comunicat de presă. Nu cred că este important acest procent”, a spus ministrul Sănătății jurnaliștilor cu privire la ce majorări salariale vor primi cadrele medicale.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a venit cu precizări în numele ministrului Sănătăţii, menţionând că este vorba de creşteri salariale între 2% şi 5%.

„Pentru că domnul ministru al Sănătăţii s-a grăbit pentru a merge la întâlnirea cu sindicatele din Sănătate, vă răspunde prin intermediul meu: sunt creşteri între 2 şi 5% pentru personalul din această categorie regăsită pe anexa respectivă. Mare parte dintre majorări fuseseră deja făcute în sistemul de Sănătate pentru că (…) a fost considerat prioritar şi ca atare s-a bucurat printre primele categorii de bugetari de aceste măriri. Ce pot să vă spun este să vă ofer câteva exemple: în cazul unei infirmiere, creşterea este de 200 lei, de la 4.242 la 4.423 lei, iar un brancardier va ajunge, după majorarea dispusă astăzi de Guvern, la 3.676 lei”, a spus Cărbunaru.

Angajaţii din sănătate au protestat, joi, timp de o oră în Piaţa Victoriei, nemulţumiţi de salarizarea din sistem, şi apoi au plecat în marş către Piaţa Revoluţiei, pentru a picheta Ministerul Sănătăţii şi pe cel al Muncii. Protestul a continuat în faţa Palatul Parlamentului.

Salariilor de bază ale personalului din Sănătate și asistență socială și din apărare, ordine publică și securitate națională au fost majorate, de la 1 iunie, la nivelul stabilit de Legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru anul 2022.

                                                                                                             Adina Silav