7.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 11:06
No menu items!

Ministrul Muncii vrea certificat verde COVID pentru angajații din instituțiile publice

spot_img

Ministrul interimar al Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, susține introducerea certificatului verde COVID în instituțiile publice. “Zilele acestea, în Parlament, încercăm să reglăm inclusiv impunerea acestui certificat, mai ales în instituțiile în care oamenii sunt plătiți să aibă grijă de alte persoane”, a spus Turcan.

„Întotdeauna am optat pentru măsuri propuse de specialiști. De aceea, miercuri va avea loc o întâlnire la Palatul Cotroceni, convocată de domnul președinte, în care specialiștii vor pune măsurile pe care Guvernul le va impune în perioada următoare.

Avem o uriașă nevoie de valorizare a certificatului verde. Cred că în instituțiile publice certificatul verde trebuie să fie pașaport de acces la muncă”, a declarat Turcan, marți seară, la Digi24.

Ministrul Muncii susține că și telemunca poate să fie o opțiune, pentru a reduce interacțiunile și a deplasările.  

“Și în calitate de ministru al Muncii am încercat, printr-o OUG, ca în centrele de vârstnici, copii și persoanele cu dizabilități, angajații care refuză vaccinarea să suporte testarea din banii proprii, să nu mai fie suportată testarea din banii DSP. Din nefericire, Avocatul Poporului s-a sesizat și s-a ajuns la concluzia că o OUG ar fi neconstituțională și zilele acestea în Parlament încercăm să reglăm inclusiv impunerea acestui certificat de vaccinare în insituțiile publice, mai ales în instituțiile în care oamenii sunt plătiți să aibă grijă de alte persoane. Aici cred că e nevoie de fermitate, dar în același timp și de solidaritate.

Vaccinarea a ajuns subiect de dispută politică. Măsurile din spitale au ajuns subiect de bătălie politică”, a afirmat Raluca Turcan.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a convocat o ședință, pentru miercuri, cu responsabilii guvernamentali, pentru a institui „măsuri clare, restrictive, singurele care mai pot diminua în acest moment răspândirea infectărilor”. 

                                                                                                                    Adina Silav