28.9 C
București
luni, 15 aprilie 2024 - 15:49
No menu items!

Ministrul Muncii a capitulat în fața angajaților Caselor de pensii. Salarii majorate, drepturi recuperate

spot_img

Greva generală și protestele din Casele de pensii de luna trecută au avut efectul așteptat. Ministerul Muncii va adopta un proiect de lege prin care salariile angajaților din instituțiile teritoriale subordonate vor crește substanțial.

La finele lui noirmbrie, angajații din Casele județene de pensii au protestat, punând chiar în pericol plata pensiilor și a ajutoarelor sociale plătite prin intermediul ministerului Muncii. Era vorba de veniturile pe decembrie a peste 6 milioane de cetățeni.

După zile de negocieri cu ministerul Muncii, Federația sindicală anunță că Guvernul va modifica Legea salarizării, astfel încât drepturile angajaților să fie respectate, iar revendicările lor, luate în seamă.

„În perioada imediat următoare, ajustările salariale vor fi concretizate printr-un act normativ. S-a convenit rezolvarea cerințele legate de personal, condiții de muncă și mediu de lucru într-un interval de timp mediu. Motivul este că această rezolvare implică utilizarea unui număr semnificativ de resurse, nu doar financiare, și necesită o analiză cuprinzătoare la nivelul tuturor instituțiilor. Cu privire la situația discriminatorie creată de inechitățile salariale din sistem s-a convenit ca acestea să fie eliminate definitiv prin noua lege a salarizării”, se arată într-un comunicat al FSMM.

Proiectul de lege pus în dezbatere publică la ministerul Muncii prevede ca salariile din instituțiile teritoriale subordonate acestei minister să crească substanțial de la 1 ianuarie 2024, această fiind principala revendicare a sindicatului care a organizat greva generală care a paralizat activitatea caselor de pensii din județe și a agențiilor județene de plăți și inspecție socială la finele lunii trecute.

E. Stan