12.1 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 21:40

Ministrul justiției, Tudorel Toader, despre extrădarea Elenei Udrea: Există precedent!

spot_img

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri, că procedura de extrădare din Costa Rica în cazul Elenei Udrea este posibilă, chiar dacă România nu are un tratat bilateral în acest sens. Potrivit ministrului, există două căi pe care Ministerul Justiției le poate urma pentru îndeplinirea procedurii de extrădare. 

”Extrădarea este posibilă, chiar dacă nu avem un tratat bilateral cu Republica Costa Rica. (…)Este necesar ca persoana condamnată să fie dată în urmărire (…), apoi este necesară urmărirea internaţională. (…)În acest moment, nu avem un tratat bilateral cu Republica Costa Rica în domeniul extrădării, însă cooperarea în această materie poate să aibă loc în temeiul curtoaziei internaţionale, cu asigurarea reciprocităţii. (…)A doua procedură se poate realiza în baza convenţiilor internaționale, la care ambele state sunt parte. (…)Intervalul de timp ţine de legislaţia Republicii Costa Rica”, a explicat ministrul justiției. 

Potrivit lui Tudorel Toader, în privința primei variante de extrădare, există deja un precedent. “Am avut un caz de extrădare, finalizat pe baza de curtoazie internațională, cu asigurarea reciprocității. (…)Prin urmare, lipsa tratatului bilateral nu împiedică procedura de extrădare.”, a mai precizat ministrul. 

Toader a mai explicat că, în prezent, procedura de extrădare a Elenei Udrea se află în prima etapă. Poliția a cerut, marți seară, magistraților Tribunalului București emiterea unui mandat european de arestare pe numele Elenei Udrea și încuviințarea urmăririi internaționale a acesteia

CITEȘTE ȘICUM POATE FI EXTRĂDATĂ ELENA UDREA DIN COSTA RICA

R.D.