12.6 C
București
miercuri, 21 aprilie 2021 - 11:18

Ministrul Justiției Stelian Ion s-a certat cu judecătorii din CSM și a plecat din ședință

Stelian Ion s-a certat cu judecătorii din CSM la ședința de azi a Consiliului, deoarece magistrații i-au reproșat că ar fi manipulat ambasadele şi le-a implicat în treburile interne ale justiţiei române, prin mesajele publice de susţinere a desfiinţării Secției Speciale. În lipsa unor argumente, ministrul Justiției s-a ridicat și a părăsit ședința, deoarece vroia să ajungă la bilanțul DNA.

Judecătoarea Gabriela Baltag a propus, în şedinţa de joi a Secţiei pentru Judecători a CSM, să se adopte o poziţie instituţională împotriva implicării ambasadelor în justiţia din România.

“Aş vrea ca Secţia pentru judecători să adopte o hotărâre cu privire la aceste intruziuni diplomatice în afacerile interne ale României pe segmentul justiţiei. Mi se pare chiar un atentat la independenţa şi suveranitatea României (…) Aceleaşi aspecte de agresiune legislativă se petrec şi astăzi. Cu acordul ministrului Justiţiei, care e chiar bucuros. Mi se pare foarte grav. Mă întreb dacă diplomaţii noştri îşi pot permite asemenea comportamente în alte state (…) Mai rămâne să ne spună ambasadele şi ce hotărâri să adoptăm”, a afirmat judecătoarea Gabriela Baltag.

Magistratul se referea la comunicatele de presă emise de Ministerul Justiţiei, după întâlniri cu ambasadorii SUA, Franţei şi Germaniei, în care se preciza că ambasadele sprijină desfiinţarea SIIJ, modificare avizată negativ de CSM.

Ministrul Justiției i-a sfidat însă pe judecătorii CSM, ridicându-se în toiul dezbaterilor și părăsind ședința. El a spus că se grabește pentru că vrea să ajungă la bilanţul DNA pe 2020.CSM