15.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 15:33
No menu items!

Premierul Florin Cîțu nu înțelege de ce vrea HoReCa să dea în judecată Guvernul și ce vor protestatarii din stradă

spot_img

Premierul Florin Cîțu sfidează industria hotelurilor și restaurantelor, dar și protestatarii care au ieșit în stradă în ultimele săptămâni. El spune că nu înțelege de ce protestează sindicatele, în condițiile în care în 2021 se păstrează același nivel de salarizare ca în 2020, iar industria HoReCa ar trebui să fie mulțumită cu măsurile de ajutor deja implementate.

Prim-ministrul susține că toți solicitanții ar trebui să înțeleagă că România traversează cea mai mare criză economică din ultimii 100 de ani. Hotelierii și patronii de restaurante au anunțat însă că dau în judecată Guvernul și cer despăgubiri uriașe, de 500 milioane de euro, deoarece guvernanții nu au găsit până acum o cale să ajute concret acest sector aflat într-o situație critică. În plus, hotelierii acuză Guvernul că a tăiat și voucherele de vacanță, care ar fi aduc bani și industriei, dar și statului.

„Aici nu înțeleg foarte mult ce se întâmplă. Eu îmi aduc aminte că anul trecut tot sectorul nu a plătit impozite tot anul. Impozitul specific a fost eliminat. Sunt multe măsuri de care au beneficiat. Șomaj tehnic. (…) Deci, foarte mult efort anul trecut s-a dus către măsuri care să susțină economia. Dar, bineînțeles, oricine, dacă dorește să dea în judecată Guvernul, foarte bine. Eu cred că aceste măsuri nu sunt cele mai potrivite, având în vedere situația prin care trece România și eforturile pe care le face acest Guvern”, a spus, joi dimineață, Florin Cîțu.

„De fiecare dată am ascultat de la toate sectoarele din economie propunerile. Am îmbunătățit ceea ce noi am implementat. Am spus de fiecare dată că nu cred că noi deținem soluția perfectă. Prin discuțiile cu membri de afaceri și antreprenori, au reieșit soluții. Le-am implementat. Eu zic că lucrurile merg pe cale ok, dar, în fine, asta e”, a adăugat premierul.

Întrebat de protestele din ultimele săptămâni, ale cadrelor medicale, ale polițiștilor și altor categorii de bugetari, premierul a sfidat solicitările acestora.

„Cred că este încearcă să susțină angajații, dar mesajul este același. În 2020 când în România e cea mai mare criză din ultimii 100 de ani, sectorul public a primit creșterea salarială normală. Anul acesta nu e nimeni dat afară, primesc aceleași salarii și sporuri ca în 2020. Eu nu văd nicio problemă. Ar trebui să ne gândim că în ultimii 30 de ani liderii de sindicat sunt aceiași și ar trebui să vedem cum ajung acolo”, a declarat Florin Cîțu.