11.3 C
București
duminică, 25 septembrie 2022 - 4:17
No menu items!

Ministrul Educaţiei vine cu o nouă variantă. Scurtarea cu o săptămână a semestrului al doilea

spot_img

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, propune scurtarea cu o săptămână a anului şcolar, fapt care ar da posibilitatea organizării Evaluării Naţionale în a doua jumătate a lunii iunie, aşa cum a fost stabilită iniţial data pentru acest examen.

Cîmpeanu anunţă că va face această propunere, joi, la discuţiile cu Comitetul pentru Dialog Social din care fac parte reprezentanţi ai profesorilor, elevilor şi părinţilor.

Ministrul Educaţiei a precizat că a fost şi rămâne „unul dintre cei care susţin că predictibilitatea este importantă în educaţie” şi că a auzit criticile referitoare la decizia de decalare a Evaluării Naţionale pe care o susţin elevii de clasa a opta.

„Înţelegând toate aceste lucruri, am îmbunătăţit varianta, cu o condiţie: ca, în cadrul Comitetului pentru Dialog Social, în care consultăm reprezentanţii profesorilor, elevilor, părinţilor să se accepte reducerea cu o săptămână a celui de-al doilea semestru. Dacă această variantă va fi acceptată înseamnă că examenele naţionale vor rămâne exact aşa cum au fost planificate şi nu vom mai avea problema de predictibilitate. Mai exact, Evaluarea Naţională pentru toţi elevii clasei a opta ar urma să înceapă pe data de 22 iunie, prima zi după sărbătoarea de Rusalii, şi pe parcursul a trei zile, 22, 23, 24 iunie să se deruleze Evaluarea Naţională aşa cum a fost planificată, nicio modificare. Săptămâna următoare, începând cu data de 28 iunie, aşa cum a fost planificat să se deruleze bacalaureatul. Această variantă are avantajul că nu modifică nimic din examenele naţionale. Are, de asemenea, avantajul, pot spune, că nu duce finalul anului şcolar pentru clasele de la clasa pregătitoare până la clasa a şaptea şi de la clasa a noua până la clasa a unsprezecea în afara lunii iunie. Ar însemna o prelungire de o săptămână, în loc să se încheie pe data de 18 iunie s-ar încheia pe 25 iunie”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a adăugat că „această propunere are neajunsul scurtării cu o săptămână”, iar această săptămână „va trebui recuperată într-un fel”.

În ceea ce priveşte vacanţa de primăvară de o lună, ministrul a explicat că se face „o punte” între Paştele catolic şi cel ortodox, şi că „din această lună de vacanţă mult-discutată 18 zile oricum erau de vacanţă”.