17.5 C
București
duminică, 1 octombrie 2023 - 5:23
No menu items!

Ministrul Educaţiei avertizează: Dacă se continuă protestul nu vom putea evita reprogramarea examenelor sau prelungirea anului

spot_img

Dacă protestul din Educaţie continuă, nu vor putea fi evitate consecinţe precum reprogramarea examenelor sau prelungirea anului şcolar, a declarat, joi, ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

„Perioada de înscriere pentru Evaluarea Naţională are loc între 6 şi 9 iunie. În funcţie de resursa umană disponibilă în fiecare unitate de învăţământ la momentul 6 iunie vom decide similar cu perioada de înscriere pentru examenul de Bacalaureat, dacă este nevoie să extindem sau nu calendarul existent”, a răspuns Deca.

„Cred că este important de subliniat faptul că Ministerul Educaţiei a făcut tot posibil astfel încât să se reuşească parcurgerea tuturor proceselor educaţionale sau reîncadrarea lor din punct de vedere al calendarului fără modificarea calendarului examenelor naţionale şi mai ales fără prelungirea duratei cursurilor în anul şcolar. În cazul în care, în baza tuturor angajamentelor luate de către Guvern, se continuă protestul, nu vom mai putea să evităm consecinţe de tip reprogramare examene sau prelungire an şcolar. Şi cred că nu ne dorim niciunul dintre noi astfel de consecinţe. Sunt convinsă că se va putea găsi înţelepciunea şi formula pentru ca toţi copiii să poată să dea examenele la timp şi să îşi poată urma mai departe parcursul educaţional”, a subliniat Deca, joi, la finalul şedinţei de Guvern.

Ministrul a precizat că cele două acte normative aprobate de către Executiv răspund solicitărilor cadrelor didactice.

„Este momentul ca toţi să reuşim să prioritizăm copiii, încheierea anului şcolar în bune condiţii şi posibilitatea ca toţi elevii din clasa a VIII-a, clasa a XII-a să poată să dea examenele naţionale. Considerăm că această soluţie găsită de împreună de către Guvern şi federaţiile sindicale răspunde şi nevoii de echitate în sistem, pentru că pentru debutanţi creşterea este de 25%, pentru celelalte categorii fiind creşteri variabile, dar nu mai mici de 18%”, a mai spus Deca.

                                                                                                                    Adina Silav