23.3 C
București
miercuri, 17 august 2022 - 1:25
No menu items!

Ministrul Economiei suspectează furnizorii de energie de înțelegeri ascunse, tip cartel. Ce mesaj are Virgil Popescu pentru ei

spot_img

Ministrul economiei a făcut declarații dure cu privire la furnizorii de energie care nu au achiziţionat electricitatea pentru populaţie la cele mai mici costuri posibile. Într-un interviu acordat Agerpres, Virgil Popescu a transmis acestora că liberalizarea va merge până la capăt și că nu mai există cale de întoarcere la preţul reglementat.

Virgil Popescu a spus că deși au trecut patru luni de la liberalizare, preţurile încă nu s-au aşezat în piaţă și că furnizorii mizau pe faptul că se va reveni la preţurile reglementate şi nu au achiziţionat energia pentru semestrul al doilea al anului.

„Acum s-a întâmplat un fenomen ciudat şi o să am o discuţie şi cu ANRE şi cu Consiliul Concurenţei, fenomen pe care l-am observat, l-am discutat şi cu producătorii: nu şi-au achiziţionat domnii furnizori energie electrică pentru semestrul al doilea. S-au gândit că poate liberalizarea nu va fi până la capăt, că poate ne întoarcem la reglementat. O să vedem măsura în care această lipsă a achiziţiei dinainte a energiei electrice în semestrul doi nu e cumva o înţelegere între ei, un cartel. Am discutat cam cu toţi producătorii şi toţi mi-au zis că nu au avut aceste contracte, că nu au venit furnizorii. Cred că s-au aşteptat să dau înapoi cu liberalizarea. Nu. Liberalizarea, am dat drumul la ea, se vor aşeza preţurile.

(…) Eu sunt optimist şi sunt convins că lucrurile se vor aşeza. Şi furnizorii cred că au înţeles în momentul de faţă. Eu mă aştept să îşi rezolve această problemă, să achiziţioneze energie electrică aşa cum erau obişnuiţi să o facă, nu de pe o zi pe alta, ci înainte, prin contracte pe termen lung, ca să aibă şi predictibilitate de preţ.

Şi le spun încă o dată: nu există să ne întoarcem înapoi în preţul reglementat. Deci asta s-a terminat, preţul reglementat în care ei câştigau şi producătorii pierdeau, erau obligaţi să dea la un preţ mic pentru furnizori. Asta s-a finalizat. Nu se mai poate, nu ne mai putem întoarce şi îi rog să îşi vadă de treabă şi să înţeleagă că preţul concurenţial va rezista în următorii ani în România şi că suntem o ţară membră a Uniunii Europene”, a spus ministrul Economiei Virgil Popescu la Agerpres.