9.3 C
București
duminică, 11 aprilie 2021 - 12:41

Ministerul Sănătății elimină, în sfârșit, plafonul maxim al alocației de hrană din spitale. Proiectul, în dezbatere publică

Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern care elimină plafonul maxim al alocației de hrană din spitale. În schimb, va fi stabilit un nivel minim de 16 lei.

Prevederile proiectului de HG:

Nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice se stabilește de către conducătorul unității sanitare, cu avizul consiliului de administrație.

Nivelul minim al alocaţiilor de hrană este de 16 lei/ zi /pacient.

În plus, unitățile sanitare au obligația de a afișa pe site-ul propriu nivelul alocației de hrană, precum și de a transmite aceste informații Ministerului Sănătății.

Proiectul stabilește și că persoanele diagnosticate cu tuberculoză, tratate în ambulatoriu, beneficiază de o indemnizaţie lunară de hrană în cuantum de 16 lei/zi pentru adulți și de 15 lei/zi pentru copii.

De asemenea, pentru asigurarea unei alimentaţii corespunzătoare pentru persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA, atât pentru bolnavii internaţi şi instituţionalizaţi, cât şi pentru cei din ambulatoriu, care să asigure eficienţă în tratamentul cu medicamente antiretrovirale, se acordă indemnizaţii lunare de hrană, în cuantum de 16 lei /zi pentru adulți și în cuantum de 15 lei/zi pentru copii.

În prezent, nivelul alocațiilor de hrană din spitale este prevăzut într-o hotărâre de Guvern din anul 2008. Aceasta prevede un plafon maxim între 5 și 20 de lei pe zi.

Decizia Ministerului Sănătății de a elimina plafonul maxim al alocației de hrană din spitale vine după ce mai mulți pacienți, dar și manageri de spitale, între care și managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Capitală, dr. Beatrice Mahler, au cerut public soluții pentru ca unitățile medicale să primească mai mulț bani pentru hrana pacienților. 

În prezent, un pacient bolnav COVID, de exemplu, are alocați 10 lei / zi pentru 3 mese.