17.4 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 12:58
No menu items!

Ministerul Sănătății cere ridicarea unor restricții. Fără mască în aer liber și fără certificat verde la malluri, hoteluri, restaurante și instituții

spot_img

Peste 50% dintre paturile de Terapie Intensivă alocate COVID-19 sunt libere, iar Ministerul Sănătății a propus Guvernului și Comitetului Național pentru Situații de Urgență ridicarea unor restricții, a anunțat marți ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.

Gradul de ocupare al paturilor de Terapie Intensivă este de 47,5% în acest moment, a arătat ministrul Sănătății. În aceste condiții, este foarte probabil ca propunerile de relaxare a restricțiilor să fie acceptate.

„În ceea ce privește evoluția pandemiei, vă rog să remarcați scăderea la toți indicatorii. Avem o descreștere a numărului de cazuri Evoluția ratei de pozitivare, care este la 15%, un trend descendent al numărului de decese, dar și o scădere a cazurilor celor internați la ATI.

Estimăm că în 1-2 săptămâni vom ajunge la sub 1000 de cazuri pe zi, ceea ce va conduce și la o scădere a ratei de infectare la nivel național”, a precizat Rafila.

Măsuri de relaxare propuse de Ministerul Sănătății:

-renunțarea la obligativitatea purtării măștii în spații deschise

-intrarea în centre comerciale, evenimente etc fără certificat verde

-creșterea limitei de la 30 la 50% din capacitatea spațiului

-evenimente private cu maximum 200 de persoane permise

Ce restricții se păstrează:

-obligativitatea purtării măștii în spații închise.

-se menține recomandarea pentru telemuncă, acolo unde este posibil.

                                                                                                                   Adina Silav