15 C
București
marți, 28 mai 2024 - 6:30
No menu items!

Ministerul Sănătăţii măreşte lista de medicamente compensate

spot_img

Ministerul Sănătăţii a început evaluarea a 150 de molecule de medicamente inovative aflate de sub patent, pentru a le introduce pe lista de compensate, 84 dintre acestea fiind produse noi, iar restul – deja existente, dar care ar putea fi utilizate pentru un spectru de boli mai larg.

Anunţul a fost făcut vineri de către secretarul de stat Alexandru Rafila, la întâlnirea pe care a avut-o la sediul Ministerului Sănătăţii (MS) cu reprezentanţi ai producătorilor de medicamente. Ministerul a luat această decizie pentru că de cinci ani nu a mai intrat pe lista de medicamente compensate niciun produs nou.

Funcționarii ministerului spun că principiul de la care pleacă această evaluare a medicamentelor este cel prin care ele sunt introduse pe listele de medicamente compensate şi gratuite în măsura în care se demonstrează că au o eficacitate mai mare decât actualele produse şi că sunt cel puţin la fel de sigure ca produsele care sunt administrate

Alexandru Rafila a mai spus că ideea acestui demers este de a introduce un criteriu economic care nu este obligatoriu pentru firmele farmaceutice, astfel încât cei care au posibilitatea să facă o reducere a preţului cu care aceste medicamente vor fi vândute către statul român.

” Nu este nimeni exclus, este vorba despre un punctaj care se calculează pe câteva principii. Cel mai important dintre ele este eficacitatea medicamentului, alături de reacţiile adverse, şi faptul că acest medicament este rambursat în cât mai multe ţări europene. Acestea sunt principalele elemente de evaluare ale medicamentelor. Alături de acestea, noi am propus şi un criteriu economic care poate sau nu să ofere puncte celor care îşi supun produsele evaluării. Când vorbesc despre criteriu economic, mă gândesc că acele companii care ar reduce preţul între 0 şi 25% ar putea să fie acceptate cu produsele noi pe listă, dar, repet, criteriul de bază rămâne eficacitatea”, a explicat Rafila.

Potrivit secretarului de stat, primele molecule noi ar putea intra pe listele de compensate de anul viitor, iar modificarea listelor va fi făcută trimestrial. Ministerul Sănătăţii evaluează totodată pragul de la care pot fi introduse în lista de compensate aceste molecule noi.