16.5 C
București
joi, 23 mai 2024 - 0:07
No menu items!

Mii de refugiați din Afganistan sunt așteptați să ajungă pe teritoriul României, prin Serbia, principala poartă de intrare în țară

spot_img

Autoritățile române se așteaptă ca în următoarea perioadă mii de cetețeni afgani să ajungă în România. În țara noastră deja sunt peste 2700 de refugiați din Afganistan intrați în cursul anului 2021. Și aceștia sunt de părere, că mulți dintre conaționalii lor vor părăsi țara de teama regimului taliban.

Aproape 9000 de cetăţeni străini au încercat să treacă ilegal frontiera de stat în anul 2021, potrivit datelor puse la dispoziție de Inspectoratul General pentru Imigrări. Dintre aceștia, 2700, adică mai mult de o treime, sunt refugiați din Afganistan.

„Din totalul cererilor de protecție înregistrate anul acesta, 2700 au venit din partea cetățenilor afgani, un număr în creștere ca dinamică față de anul trecut. Cei mai mulți dintre ei au fost descoperiți în zona de vest a țării, la granița cu Serbia. Ei cer o formă de protecție din partea statului român. Motivele invocate țin de persecuțiile religioase și pedepse inumane la care au fost supuși în propria țară. Colegii noștri analizează fiecare cerere în parte și se pronunță pe ele. Dacă există un risc serios asupra vieții solicitanților, ei primesc protecție din partea statului, încep o perioadă de integrare, apoi încearcă să-și refacă viața pe teritoriul României”, a declarat pentru Europa Liberă comisarul de poliție Ermina Mihai, purtătorul de cuvânt al Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI).

Armin este translator din dari și pashtu, dialecte care se vorbesc majoritar în Afganistan. De la începutul acestui an a asistat peste 500 de afgani care au cerut protecție în fața autorităților române.

„Va crește cu siguranță numărul migranților din Afganistan care vor ajunge în România. Va mai dura un timp, dar nu foarte mult. Vedem ce se întâmplă în lume. Canada a anunțat că poate primi 20.000 de refugiați afgani. Albania și Kosovo au anunțat că sunt de acord să primească migranți. Oamenii citesc știrile și pleacă. Mișcarea se va accelera și vor veni prin Turcia, unde sunt deja foarte mulți afgani”, ne-a declarat Armin, potrivit Europa Liberă.

Cora Dumitrescu