5.5 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024 - 9:18
No menu items!

Mii de posturi deblocate în sistemul sanitar

spot_img

La nivelul sistemului sanitar au fost deblocate peste  3 000 de posturi şi urmează să se organizeze concursurile pentru ocuparea acestora, a declarat, joi, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat. Acesta a precizat că este vorba despre posturi din minister, dar şi de altele repartizate la nivel local.

În cazul posturilor distribuite în minister urmează să fie organizate concursuri. La nivel local, concursurile sunt organizate de autorităţi. Raed Arafat a mai spus că ocuparea posturilor se va face până la sfârşitul anului.

„Important de reţinut este faptul că nu mai este aplicabilă regula de unu la şapte. Aşadar, de acum înainte cine pleacă, poate fi angajat altcineva în locul lui, fără a necesita memorandumuri sau decizii pentru deblocarea posturilor respective”, a adăugat dr. Raed Arafat.

Sistemul sanitar suferă de o criză endemică de posturi. Ar fi necesare peste zece mii de noi angajări pentru a acoperi necesarul.

Posturile au fost blocate în primăvara lui 2009 ca măsură de austeritate negociată cu Fondul Monetar Internațional. Ulterior, premierul de atunci, Emil Boc, a stabilit că nu se vor mai putea face angajări decât în proporţie de 15 % din posturile vacantate după aprilie 2009.  Unitățile medicale s-au confruntat cu o criză acută de personal, parțial mascată de desființarea a 67 de spitale și clinici considerate ineficiente. Apoi, după ce guvernul Ungureanu a fost înlăturat prin moțiune de cenzură, aceste spitale au fost în mare măsură reînființate.

Criza de medici este provocată și de plecarea acestora în număr tot mai mare la muncă în străinătate. Doar în primele nouă luni ale acestui an au plecat în străinătate 1600 de medici, e drept, mai puțin decât anul trecut, când aproape 3 000 de medici au plecat în străinătate. La fel și în 2010 când au emigrat 2700 de medici .

Numai în Marea Britanie, spune Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, s-au încadrat legal, în ultimii cinci ani, peste 4 100 de medici din România.(S.S.)