15 C
București
marți, 28 mai 2024 - 6:55
No menu items!

Mihail Vlasov – 4 ani de închisoare

spot_img

Fostul șef al Camerei de Comerț a Românieieste acuzat de trafic de influență, dar decizia nu este definitivă

Mihai Vlasov_SZ

Fostul şef al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihail Vlasov, a fost condamnat, vineri, la 4 ani de închisoare cu executare de magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti, sub acuzația de trafic de influenţă. Decizia nu este definitivă.

Procurorii anticorupţie au trimis în instanţă ancheta care a scos la iveală că șeful Camerei de Comerț, Mihail Vlasov ar fi cerut 1 milion de euro unui om de afaceri, ca să-i dea câştig de cauză într-un litigiu aflat pe rolul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României. Vlasov era preşedintele Curţii de Arbitraj, iar procurorii DNA l-au prins, pe 18 martie, în flagrant, în timp ce primea “la pungă” 200.000 de euro, după întâlnirea pe care a avut-o cu denunţătorul la restaurantul Hilton din Capitală.

La data de 2 septembrie 2013, o societate comercială a sesizat Camera de Comerț și Industrie a României – Curtea de Arbitraj Comercial Internațional cu o acțiune arbitrală formulată împotriva denunțătorului și a unei alte persoane. Obiectul acțiunii era reprezentat de obligarea celor doi pârâți sus-menționați la plata, în solidar, a sumei de 5.500.000 lei, reprezentând daunele suferite de reclamantă ca urmare a nerespectării, de către aceștia, a contractelor de management comercial și management financiar. Judecarea acestei acțiuni a fost amânată de mai multe ori, unul dintre termene fiind stabilit pe data de 19 martie 2014.

comunicat DNA

Printr-un intermediar, denunțătorul a aflat că inculpatul Vlasov Mihail ar fi interesat de industria de tipar din România și că acesta din urmă ar dori să-l cunoască. Așa că și-a făcut programare și s-a prezentat la biroul șefului Camerei de Comerț. La începutul discuţiilor, Vlasov l-ar fi întrebat pe denunțător dacă ştie că are un proces în derulare la instituția al cărei președinte este. În urma răspunsului pozitiv al acestuia, inculpatul ar fi scos o hârtiuţă din buzunar şi i-ar fi pus în vedere că va pierde procesul şi că va fi obligat să plătească suma de 4.000.000 euro, indiferent dacă pretențiile reclamantei sunt fondate sau nu.

În continuare, la întrebarea inculpatului, dacă ar fi dispus să „contribuie”, cumva, la câştigarea procesului, denunțătorul i-ar replicat că singurii lui bani sunt cei 270.000 euro, pe care i-a cerut prin cererea reconvenţională depusă în instanţă. Întrucât denunțătorul nu-și manifesta disponibilitatea remiterii sumei de bani, inculpatul Vlasov Mihail i-ar fi spus direct că, pentru câştigarea procesului, ar trebui să-i dea suma de 1.000.000 euro.

comunicat DNA

După mai multe negocieri, la finalul discuţiei, Vlasov i-ar fi propus denunțătorului următoarea înţelegere: acesta îi promitea suma de 1.000.000 euro, din care, până la termenul din 19 martie 2014, îi va achita 200.000 euro. Între timp, denunțătorul ar fi trebuit să primească de la instanţă mai multe termene de judecată, astfel încât să aibă timpul necesar să achite, în tranşe, întreaga sumă de 1.000.000 euro.

Pe 18 martie, Vlasov s-a întâlnit cu denunțătorul în incinta unui restaurant din București, și i-a repetat acestuia că are de dat 1 milion de euro și că suma nu se negociază. Banii au fost dați în pungă și puși în mașină de către șoferul lui Vlasov, care a fost și el audiat la DNA. Surse judiciare susțin că autoturismul de lux cu care Vlasov a venit la întâlnirea care s-a transformat în flagrant a fost scos la vânzare, pentru aproximativ 200.000 de euro.

Conform noii proceduri penale, rechizitoriul va fi analizat mai întâi în Camera Preliminară, urmând ca un judecător să analizeze toate excepţiile şi legalitatea obţinerii probelor înainte ca procesul să continue.

Andrei Tudor