22.4 C
București
luni, 20 septembrie 2021 - 16:47

Mihai Tudose poate fi cercetat pentru subminarea economiei, în cazul favorizării OMV (presă)

spot_img

Premierul Mihai Tudose este acuzat că protejează afacerile din România ale unei companii internaționale puternice din domeniul energiei în detrimentul total al intereselor economice ale țării noastre. Dacă se dovedește că este adevărat, prim-ministrul poate fi acuzat de subminarea economiei naționale, prin acte administrative ale Guvernului, așa cum a fost și cazul unor foști miniștri în celebrul dosar penal privind facilitățile acordate firmei lui Ioan Niculae, Interagro.

Potrivit unei analize publicate de jurnalistul Silviu Mănăstire, pe site-ul psnews.ro, Mihai Tudose, în complicitate cu „omul său”, Iulian Offenberg, instalat anul trecut, în august, la șefia Agenției naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), a servit interesele companiei austriece OMV în domeniul gazelor naturale. 

Pe 30 august 2017, la puțin timp de la instalare, Mhai Tudose îl numește pe Iulian Offenberg în funcția de președinte al ANRM,  un om loial de când era minister al economiei, scrie Silviu Mănăstire.

ANRM este singura instituție care aprobă prețul de referință al gazelor natiurale extrase în RomâniaLa prețul de referință al gazelor se aplică ade fapt procentul de redevență și astfel se calculează în final taxele pe care OMV- Petrom le plătește Statului pentru  exploatează și vinde resursa natutarlă. Un preț de referință mic înseamnă în final taxe mai mici. Dacă redevență crește în procente, tot nu contează în mod real, atât timp cât prețul de referință este ținut jos, adică neactualizat.

OMV a avut dintotdeauna interesul în acești ani  țină prețul de referință la gaze cât mai mic, prin neactualizarea lui, pentru a plăti taxe cât mai mici.

ANRM nu a mai modificat prețul de referință al gazelor din anul de grație 2008. Prețul de atunci, același și în ziua de azi este de 495 de lei pe mia de metri cubi (495/1000mc). La acest preț a plătit OMV redevențele către stat. Chiar și în 2018. În același timp, OMV vinde gazele români pe Bursa Română de Mărfuri la prețul de 948 de lei pe mia de metri cubi. 

Tudose și Offenberg știau  ANRM
încearcă de vreo trei ani  modifice prețul de referință al gazelor extrase printr-o formulă de calcul matematică

Pe 22 decembrie 2017, consultantul angajat de ANRM, Facultatea de petrol și gaze din Ploișeti, descoperă o formulă pentru noul preț de referință al gazelor naturale extrase în România. ANRM dă în aceeași zi un ordin și vrea  publice nouă formulă de calcul. Noul preț la gaze era în ordinul ANRM de 972 de lei pe mia de metri cubi. Adică, un preț similar cu care gazele se vindeau deja pe Bursă Română de Mărfuri de către OMV. Asta ar fi însemnat ca OMV Petrom  plătească taxe statului la acest nou preț de 972/ 1000mc, nu la prețul din 2008, de 495 de lei/ 1000mc.

Surpriza a fost că Mihai Tudose a blocat, în 27 decembrie 2017, ordinul ANRM de mărire a prețului de referință.

Pe 9 ianuarie, premierul avea o întâlnire cu eful OMV, Rainer Seele, care a avut discuții în aceeași zi, și cu președintele Klasu Iohannis. Ulterior, directorul OMV-Petrom România, Mariana Gheorghe își dă demisia.