21.9 C
București
joi, 30 mai 2024 - 12:29
No menu items!

Medicii, tot mai nemulțumiți de banii primiți pentru munca prestată: Încep să renunțe la gărzile suplimentare

spot_img

Aproximativ 10% dintre medici și-au anunțat intenția de a renunța la contractele de gărzi suplimentare.

„În cadrul protestelor organizate de Federația „Solidaritatea Sanitară”, cca. 10% dintre medicii care efectuează gărzi suplimentare normei de bază au aderat deja la acțiunea Demisia din contractele de gărzi suplimentare (CIM-urile cu timp parțial, aferente gărzilor suplimentare normei de bază)”, au transmis, marți, sindicaliștii din Sănătate.

În această fază a protestului pentru toți medicii care semnează pentru participarea la această acțiune de pe platforma dedicată protestului în numele lor este transmisă către unitățile sanitare Înștiințarea privind intenția de a demisiona din contractele aferente gărzilor suplimentare.

Înștiințarea privind intenția de a demisiona este transmisă, în mod individual, și la Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Guvernului. Forma de transmitere constituie în sine o modalitate de protest, instituțiile statului luând cunoștință de nemulțumirile legitime ale fiecăruia dintre acești profesioniști din Sănătate, arată sursa citată.

„Această formă de protest este îndreptată împotriva modalității în care este recompensată contribuția la asigurarea continuității serviciilor medicale în acest moment și în proiectul noii legi a salarizării, ea vizând totodată susținerea Decalogului revendicărilor Federației „Solidaritatea Sanitară”.

Acțiunea este una de avertizare precoce, menită să determine Guvernul să identifice soluțiile necesare pentru onorarea revendicărilor Federației „Solidaritatea Sanitară”. Guvernanții trebuie să aibă în vedere riscurile acestei forme de exprimare a nemulțumirii medicilor față de recompensa acordată pentru contribuția la asigurarea continuității serviciilor medicale. Desfășurarea acestei forme de protest trebuie înțeleasă și în contextul în care Ministerul Muncii încearcă să blocheze dreptul la o grevă legală prin refuzul de a concilia conflictul colectiv de muncă, iar Guvernul practică dialogul social preferențial”, precizează Federația „Solidaritatea Sanitară”.

Sindicaliștii mai atrag atenția că, având în vedere acțiunea specifică desfășurată, protestul constituie o avertizare și, raportat la o altă formă de-a acționa a profesioniștilor din Sănătate, respectiv plecarea din sistemul public de Sănătate. Decalogul revendicărilor Federației „Solidaritatea Sanitară” , ce conține atât solicitări de natură salarială cât și o serie de reforme menite să crească calitatea vieții profesionale a angajaților din Sănătate și calitatea serviciilor medicale, are ca scop implicit demersurile necesare pentru menținerea profesioniștilor în sistem.

„În privința utilității sociale a măsurilor solicitate, Federația „Solidaritatea Sanitară” a demonstrat Guvernului și cetățenilor preocuparea pentru interesul pacienților, indicând dovezile care arată că reașezările salariale au un semnificativ impact pozitiv asupra calității serviciilor medicale. Orice sume cheltuite cu profesioniștii din Sănătate trebuie considerate bani investiți în calitatea serviciilor medicale”, mai transmit sindicaliștii.

                                                                                                                 Adina Silav