6.1 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 11:30
No menu items!

Măsuri drastice pentru traficul din Capitală. Vinietă şi maşini interzise în Centru

spot_img

Primarul General al Capitalei a anunțat, miercuri, punerea în dezbatere a unui proiect de hotărâre care prevede interzicerea autoturismelor non Euro, Euro 1 și Euro 2 în centru Bucureștiului.

Proiectul iniţiat de primarul general prevede că şoferii care nu au maşinile înmatriculate în Bucureşti sau Ilfov vor plăti o taxă (vinietă) pentru tranzitarea orașul cu o valoare de 10 lei pe zi sau 1900 de lei anual.

„Autoturismele care nu sunt înmatriculate în București și în zona metropolitană, adică județul Ilfov, la momentul pătrunderii în Capitală vor trebui să facă dovada că și-au achiziționat o vinietă: vinieta Oxigen B care va costa pentru o zi 10 lei, pentru un an 1900. Celelalte intervale vor fi prezentate de către directorii de specialitate. Repet, pentru mașinile înmatriculate în celalalte județe și în alte țări, inclusiv cele înmatriculate în Bulgaria”, a precizat Gabriela Firea.

Autoturismele care au normă de poluare non Euro, Euro 1 sau Euro 2 vor fi complet interzise în centrul Bucureștiului. 

Pentru autovehiculele care au normă de poluare Euro 3, accesul în centrul orașului va fi permis numai după achiziționarea unei viniete electronice în valoare de 75 lei/lună sau 900 de lei pe an.

Mașinile care au normă de poluare Euro 3,4,5 și 6 și hibrid sau electrice au acces pe toate drumurile din București.

De la plata vinietei sunt exceptate autovehiculele care aparțin serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență.

Amenda pentru cei care nu respectă prevederile este de la 1500 de lei la 2000 de lei.
Proiectul va intra în vigoare în 2020.