25.7 C
București
marți, 21 mai 2024 - 20:47
No menu items!

Masacrul Colectiv. Ultimii 3 decedați la spitale din străinătate vor fi aduși joi și vineri în țară

spot_img

MAE precizează că din cele 8 victime ale incendiului din Colectiv care au decedat în spitalele din afara ţării, 5 au fost deja repatriate, iar trupurile neînsufleţite ale altor 3 victime vor fi aduse în România joi şi vineri.

Ministerul de Externe spune că repatrierea trupurilor neînsuflețite a întârziat din cauza formalităților pe care legile țărilor respective le-au impus.

Astfel, joi va ajunge în România trupul neînsufleţit al unui cetăţean român decedat în Marea Britanie, iar în cursul zilei de vineri vor ajunge în România trupurile neînsufleţite ale altor doi cetăţeni români, decedaţi în Marea Britanie şi Germania.

MAE mai spune că fondurile pentru aceste operațiuni au fost asigurate din cele speciale, alocate în bugetul ministerului pentru gestionarea situaţiilor de criză consulară. De asemenea, misiunile diplomatice de la Londra, Ambasada României la Haga, Ambasada României la Paris, Ambasada României la Tel Aviv şi Consulatul General al României la Bonn, s-au implicat în gestionarea acestor cazuri, atât în relaţia cu autorităţile locale, cât şi cu familiile cetăţeniilor decedaţi.

Ambasadele şi oficiile consulare române s-au ocupat, în mod prioritar, de toate formalităţile legate de contractarea societăţilor de pompe funebre şi de eliberarea documentelor necesare. De asemenea, reprezentanţele române au menţinut în permanenţă legătura cu autorităţile locale competente, pentru accelerarea procedurilor care au presupus anumite investigaţii de natură medico-legală şi judiciară, dar și de înregistrare a deceselor şi autorizarea transporturilor funerare.