9.3 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 5:13

Masacrul Colectiv. NATO oferă un avion pentru răniții transportabili. Zborurile vor fi mai rapide

spot_img

NATO pune la dispoziția autorităților române un avion pentru transferul răniţilor de la Colectiv care pot suporta transferul la clinici din străinătate. Aeronava poate efectua zborurile într-un timp de două ori mai scurt decât avioanele româneşti.

Sprijinul NATO vine la solicitarea autorităţilor române. „Există un program la nivelul NATO la care şi România contribuie. Am solicitat ieri (sâmbătă-n.r.) ca azi să ne pună la dispoziţie unul din aceste avioane. Probabil va veni la ora 19.00. E un avion cu o capacitate mai mare. Dacă cei de la Departamentul de Situaţii de Urgenţă vor să trimită răniţi, se va face mult mai repede”, a declarat Duşa, pentru B1Tv.

Numărul celor care vor fi transferaţi nu este cunoscut pentru că deplasarea depinde de starea lor de sănătate. „Am pus la dispoziţia Departamentului de Situaţii de Urgenţă mai multe avioane pentru a transporta răniţii spre statele care trebuie să-l primească. Azi două avioane Spartan vor pleca spre Londra şi Budapesta. Am şi avut discuţii cu Spitalul Militar din Budapesta şi medicii de acolo sunt dispuşi să primească cinci răniţi”, a precizat Dușa.

MApN anunţase că duminică încă două victime din incendiul din Colectiv vor fi transportate în Marea Britanie şi Ungaria cu două aeronave C-27J Spartan ale Forţelor Aeriene Române.

Două aeronave de tip tip C-27J Spartan ale Forţelor Aeriene Române, configurate pentru misiuni de evacuare medicală, sunt planificate să transporte duminică doi pacienţi către Marea Britanie, la ora 10.00, şi către Marea Britanie la ora 12.00, se anunţă într-un comunicat transmis duminică dimineaţă de MApN.

Misiunile vor fi executate la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne, iar pacienţii vor fi însoţiţi pe tot parcursul drumului de cadre medicale specializate.

Andrei Tudor