7.1 C
București
vineri, 23 februarie 2024 - 2:29
No menu items!

Masacrarea nurcilor din Danemarca a declanșat o criză politică fără precedent

spot_img

Ministrul Agriculturii din Danemarca a fost forțat să demisioneze și guvernul se află în pericol de prăbușire, după ce partidele de dreapta au acuzat folosirea pandemiei pentru închiderea definitivă a crescătoriilor de nurcă din țară. Danemarca găzduiește unele dintre cele mai mari ferme de nurcă din lume, cu o populație estimată la peste 15 milioane.

Opoziția solicită prim-ministrului Mette Frederiksen să demisioneze după o decizie grăbită de sacrificare a animalelor, determinată de presupunerea că o tulpină mutantă a coronavirusului a făcut saltul de la animale la oameni.

Autoritățile daneze de sănătate au fost alarmate, deoarece un set de mutații – care a infectat cel puțin 12 persoane – ar putea face un potențial vaccin împotriva coronavirusului mai puțin eficient.

Mutația a afectat proteina spike din virus – țintită de mai multe vaccinuri potențiale. Studiile de laborator, deși nu sunt concludente, au sugerat că celulele cu această variantă a virusului nu au acționat la fel de puternic împotriva anticorpilor ca alte variante ale coronavirusului.

Nurcile – care fac parte din familia nevăstuicilor – sunt apreciate pentru blana lor și sunt ținute în condiții de aglomerație ce favorizează răspândirea virusului. Spre deosebire de alte animale, inclusiv pisici și câini, nurca se poate îmbolnăvi destul de mult și poate muri. Focarele la populațiile de nurci au fost depistate și în alte țări, inclusiv în Statele Unite și Olanda.