36 C
București
duminică, 14 iulie 2024 - 14:01
No menu items!

Manifestații marcate de violență, în Israel, în ciuda legii care limitează protestele în pandemie

spot_img

Zeci de mii de israelieni au protestat în toată țara în sute de locații, sâmbătă seara, împotriva premierului Benjamin Netanyahu și extinderii măsurilor de „urgență specială”, care permit guvernului să limiteze demonstrațiile ca parte a eforturilor de combatere a coronavirusului, relatează Haaretz și presa internațională. La fiecare protest au fost operate arestări pentru nerespectarea legii privind prevenirea răspândirii Sars-CoV-2.

De când a intrat în vigoare legislația de reducere a protestelor, manifestanții s-au adunat în mod regulat în limita unui kilometru, în conformitate cu legislația adoptată în pandemie.

Anterior, un marș de protest de opt zile pornit din nord a sosit  la Ierusalim, în condițiile în care miercuri seara, guvernul israelian a aprobat prelungirea cu o săptămână a reglementărilor de urgență care limitează protestele la 1.000 de metri de casă.

Din luna iulie, manifestanţii se reunesc în fiecare sâmbătă seară pentru a critica gestionarea economică şi sanitară a pandemiei de către guvernul condus de Benjamin Netanyahu pe care îl acuză că este „corupt”.

Săptămâna trecută, parlamentul israelian a aprobat o lege menită să limiteze manifestaţiile în timpul stării de izolare, despre care criticii spun că are scopul de a reduce la tăcere protestele faţă de Benjamin Netanyahu, inculpat pentru corupţie.

Legea le interzice în special manifestanţilor să se deplaseze la mai mult de un kilometru de locuinţă.

Poliţia a indicat sâmbătă că pentru a putea manifesta, protestatarii sunt nevoiţi să respecte şi alte reguli: un grup de manifestanţi trebuie să fie alcătuit din cel mult 20 de persoane care au obligaţia să păstreze o distanţă de 2 metri între ele şi să poarte mască. Fiecare grup trebuie să fie separat de altul de cel puţin 20 de metri.

La Ierusalim, manifestanţii, purtând drapele israeliene şi banderole pe care se putea citi „du-te” în ebraică, au respectat aceste reguli.

La Tel Aviv, unde au manifestat mii de persoane, potrivit unui fotoreporter al agenţiei France Presse, au izbucnit altercaţii între poliţie şi manifestanţi.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei, Micky Rosenfeld, a indicat într-un comunicat că manifestanţii nu au respectat regulile de distanţare necesare şi s-au deplasat fără coordonare.

„Manifestanţii au aruncat cu diverse obiecte în direcţia poliţiştilor şi i-au înfruntat. Unităţile de poliţie aflate la faţa locului au răspuns incidentelor şi manifestaţiilor ilegale”, a spus el.

Cu peste 280.000 de cazuri confirmate şi mai mult de 1.900 de decese pentru o populaţie de nouă milioane de locuitori, Israelul este ţara cu rata săptămânală de infecţie cea mai ridicată din lume.