8.3 C
București
joi, 18 aprilie 2024 - 7:35
No menu items!

Mâncarea nesănătoasă, dăunătoare pentru memorie

spot_img

mancare nesanatoasa

Toată lumea știe că mâncarea nesănătoasă afectează talia, însă ultimele cercetări arată că aceasta afectează şi memoria.

Cercetătorii australieni au descoperit că, inclusiv pe termen scurt, o alimentaţie nesănătoasă  are efecte negative asupra capacităţilor cognitive.

Studiul, publicat în revista ”Brain, Behaviour and Immunity”, sugerează că obezitatea poate produce modificări rapide la nivelul creierului, relatează dailymail.co.uk.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea New South Wales au demonstrat, pentru prima dată, că şoarecii de laborator au avut probleme de memorie după ce au fost hrăniţi, timp de o săptămână, cu alimente bogate în grăsimi şi zaharuri.

De asemenea, rezultate asemănătoare au fost înregistrate şi în cazul șoarecilor hrăniți sănătos, dar care au băut apă îndulcită cu zahăr. Animalele au întâmpinat dificultăţi în recunoaşterea unor locuri familiare.

 “Ştiam că obezitatea provoacă inflamaţii la nivel corporal, dar nu am realizat, până acum, că provoacă schimbări şi la nivel cerebral”, a declarat Margaret Morris, profesoară la Universitatea New South Wales.

Schimbările la nivelul memoriei animalelor au apărut înainte ca efectul alimentaţie nesănătoase să se manifeste prin creşterea în greutate.

 “Credem că rezultatele acestor descoperiri ar putea fi importante pentru oameni. Nutriţia este importantă la orice vârstă şi devine mult mai importantă pe măsură ce îmbătrânim, de aceea trebuie să prevenim declinul cognitiv”, susţine Margaret Morris.

D.M.