21.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 18:50
No menu items!

Mamele vor primi indemnizații mai mari din noiembrie

spot_img

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, luni, că mamele îşi vor primi indemnizaţiile majorate în luna noiembrie pentru luna octombrie.

„ Legea intră în vigoare în momentul în  care este promulgată în Monitorul Oficial, iar banii vor fi primiţi în noiembrie pentru octombrie şi de acolo în fiecare lună”, a declarat Mariana Câmpeanu.

Președintele Traian Băsescu a semnat luni Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 124/2011 referitor la majorarea la 85% a indemnizației pentru creșterea copilului.

La 1 octombrie, ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, l-a acuzat pe Traian Băsescu că întârzie promulgarea legii prin care se majorează la 85% cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

În aceeaşi zi, purtătorul de cuvânt prezidențial, Bogdan Oprea, i-a replicat că legea respectivă nu fusese încă depusă la Administraţia Prezidenţială în vederea promulgării ei de către preşedintele României”. Totodată, Bogdan Oprea menționa că legea încă se afla în acel moment la Secretarul General al Camerei Deputaţilor, unde fusese depusă pe 2 octombrie 2012.Ulterior, Mariana Câmpeanu și-a cerut scuze, spunând că a fost o neînțelegere.

Camera Deputaţilor a adoptat, la 25 septembrie, proiectul de lege prin care indemnizaţia de creştere a copilului este majorată de la 75% la 85% din venitul net câștigat de mamă. Legea se aplică începând cu 1 octombrie 2012.

Înainte ca guvernul Boc să modifice modul în care se acordau aceste indemnizații, mamele puteau intra în concediu maternal doi ani, cu indemnizație egală cu 85% din veniturile realizate în anul dinainte nașterii copilului, dar nu mai puțin de 600 de lei si nici mai mult de 4000 de lei.

În 2010 guvernul Boc a redus procentul la 85% si a stabilit că  mamele care vor să stea doi ani în concediu vor primi maxim 1 200 de lei  iar cele care vor să stea numai un an maxim 3 400.

Guvernul Ponta a revenit la indemnizația de 85% din veniturile realizate în ultimul an, adăugând 10 procente.(S.S.)