28.9 C
București
duminică, 16 iunie 2024 - 20:35
No menu items!

Malghinov: Moscova nu va ridica imunitatea diplomatului rus

spot_img

 

malghinov

Ambasadorul Oleg Malghinov, convocat marți la București de către ministrul de externe, Titus Corlăţean i-a transmis miercuri lui Bogdan Aurescu că autorităţile ruse nu vor ridica imunitatea diplomatului implicat în accidental în urma căruia o tânără a fot internată în stare gravă.

”Ambasadorul Oleg Malghinov a comunicat faptul că autorităţile ruse nu sunt în măsură să dea un răspuns pozitiv solicitării formulate de Ministerul Afacerilor Externe al României. Ambasadorul rus a reiterat regretul sincer al părţii ruse pentru consecinţele grave ale accidentului şi profunda compasiune faţă de victima accidentului, rudele şi cei apropiaţi”, se precizează într-un comunicat al MAE.

Oleg Malghinov aafirmat că ”autorităţile ruse de resort vor efectua o investigaţie minuţioasă şi detaliată în speţă, în acest scop fiind luată decizia de încetare a mandatului la Bucureşti al diplomatului în cauză şi rechemarea lui imediată în Rusia”,  sperând că acest fapt nu va afecta  relaţiile bilateral.

Bogdan Aurescu a precizatcă renunţarea la imunitatea de jurisdicţie este o posibilitate prevăzută de Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice din 18 aprilie 1961.

Aurescu a adresat solicitarea ca Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti şi diplomatul rus să colaboreze cu autorităţile competente pentru desfășurarea în condiţii optime a procedurilor legale prevăzute de legislaţia română pentru a stabili circumstanţele accidentului.

În același context, el a adresat solicitarea părţii române ca autorităţile judiciare ruse ia măsurile ce se impugn pentru  judecarea diplomatului rus în cel mai scurt timp, în aplicarea prevederilor relevante ale Convenţiei de la Viena din1961 privind relațiile diplomatice, bazandu-se pe probele existente  și pe constatările organelor de anchetă române.

Titus Corlățean a exprimat profunda preocupare a autorităţilor române faţă de accidentul în care a fost grav rănit un cetăţean român şi a subliniat necesitatea ca agenţii diplomatici acreditaţi în România, în conformitate cu dreptul internaţional în materie, să respecte legislaţia şi regulamentele în vigoare din statul de reşedinţă, precizează un comunicat al MAE.