17.3 C
București
joi, 23 mai 2024 - 12:04
No menu items!

Mai rapid și mai ușor. Primul test de COVID-19 din salivă a fost avizat în SUA

spot_img

Administrația pentru produse alimentare și medicamente (FDA) a declarat, vineri, că a acordat autorizație de urgență pentru primul kit de colectare a salivei la domiciliu capabil să detecteze prezența SARS-CoV-2 în organism, scrie New York Times.

Kit-ul a fost dezvoltat de un laborator al Universității Rutgers, RUCDR Infinite Biologics, în parteneriat cu Spectrum Solutions și Laboratoare de Diagnostic Accurate. Trusele trebuie să fie comandate de către un medic și să aibă potențialul de a lărgi capacitatea de depistare a virusului. Prin păstrarea acasă a persoanelor simptomatice, trusele de testare a salivei ar putea reduce riscul de infectare a lucrătorilor din sănătate.

Agenția a fost criticată aspru pentru că la permis multor companii să ofere teste de diagnostic și de anticorpi, fără a trimite date în timp util pentru revizuire, în conformitate cu politica de autorizare a utilizării de urgență din cauza pandemiei. Testele au variat foarte mult în ceea ce privește acuratețea lor și au existat deficiențe de teste și materiale necesare procesării acestora.

Până în prezent, 8,1 milioane de persoane din Statele Unite au fost testate. Însă experții în sănătate publică au spus că testarea trebuie să se dubleze până la sfârșitul lunii mai.

Săptămâna trecută, F.D.A. a comandat zeci de companii pe care le-a permis comercializarea testelor de anticorpi pentru a trimite date care dovedesc acuratețe în termen de 10 zile. Unele state și experți în sănătate publică speră că testele vor ajuta la indicarea profunzimii infecției în comunități și la cuantificarea celor care și-a revenit și poate a dezvoltat o anumită imunitate.

F.D.A. a spus că Rutgers a prezentat date care arată că testarea probelor de salivă colectate de către pacienții înșiși, sub observația unui furnizor de servicii medicale, a fost la fel de exactă ca testarea tampoanelor nazale profunde pe care le-a colectat un cadru medical. Agenția arată însă că sunt de preferat testele bazate pe probe nazale profunde.