12.6 C
București
luni, 29 aprilie 2024 - 8:19
No menu items!

MAE rus protestează oficial față de ”actele neprietenoase” ale R. Moldova. Lista acuzațiilor

spot_img

Ministerul de Externe al Rusiei l-a convocat miercuri pe ambasadorul Republicii Moldova pentru a-i transmite un protest împotriva „actelor neprietenoase” din partea guvernului proeuropean de la Chișinău. De asemenea MAE rus a anunțat că va interzice intrarea în țară a unor cetățeni ai Republicii Moldova, potrivit Reuters.

O declarație a MAE rus denunță „caracterul sistematic” al acțiunilor care ar fi îndreptate împotriva cetățenilor ruși, inclusiv a jurnaliștilor.

„Conducerea Republicii Moldova continuă să facă declarații agresive antirusești”, se arată în declarație.

Reuters amintește că președinta Maia Sandu a denunțat invazia Rusiei în Ucraina. Parlamentul Republicii Moldova a aprobat luna trecută o nouă strategie de apărare care identifică Rusia și corupția ca fiind cele două mari amenințări la adresa securității țării.

În noiembrie 2023, Alexandru Musteaţă, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), a afirmat că Republica Moldova este ținta unor atacuri hibride de o amploare fără precedent din partea Federației Ruse. Într-o conferinţă de presă la Chișinău, Musteață a spus că această campanie s-a intensificat după invazia rusă asupra Ucrainei din 2022 și a cuprins trei etape: acțiuni subversive (atacuri cibernetice, alerte teroriste false etc), încercarea de a răsturna guvernul prin violență și implicarea în alegeri, prin grupurile coordonate de Ilan Șor și controlate de Moscova. 

În decembrie, președintele Vladimir Putin a afirmat că prezența Republicii Moldova în CSI nu reprezintă ”mare valoare” pentru Rusia, încercând să atragă atenția că este în interesul Chișinăului să rămână în sfera de influență a Rusiei, pentru ”gaze ieftine”.

Un element recent care a crescut tensiunea la Moscova a fost decizia Chișinăului de a aplica, de la 1 ianuarie, noul Cod Vamal, care elimină toate scutirile la plata taxelor vamale de care s-au bucurat, timp de decenii, agenții economici din regiunea separatistă transnistreană, controlată de Moscova. Prevederile acestuia creează un tratament egal al tuturor companiilor, de pe ambele maluri ale Nistrului, în condițiile în care mai mult de jumătate din mărfurile produse în regiunea transnistreană sunt vândute pe malul drept, controlat de autoritățile constituționale.

Implementarea noului Cod Vamal reprezintă unul dintre principalele angajamente asumate odată cu obținerea de către Republica Moldova a statutului de stat candidat pentru aderarea la UE.

Drept răspuns, administrația din regiunea transnistreană a anunțat că anulează așa-zisul regim vamal preferențial pentru fermierii din Dubăsari, care au terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol. Astfel, aceștia sunt obligați să achite taxe în bugetul malului stâng al Nistrului. De asemenea, regimul de la Tiraspol intenționează să oblige proprietarii de mașini cu numere din R. Moldoba, care au domiciliul permanent în localitatea Doroțcaia, să achite o vinietă. O altă decizie anunțată de Tiraspol prevede că, din 1 februarie, persoanele juridice înregistrate în Republica Moldova, dar care activează în regiunea transnistreană, vor plăti pentru resursele energetice, conform tarifelor de pe malul drept. Decizia vizează, inclusiv structurile de stat, potrivit publicației Deschide.md.

Vlad Bârleanu