20.5 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 4:25
No menu items!

MAE confirmă că un român se află printre victimele atacului armat din Germania

spot_img

Ministerul Afacerior Externe a confirmat, vineri, că un român s-a aflat printre cele 11 victime ale atacurilor armate din Hanau, Germania, autorul atacurilor fiind un adept al ideilor de extremă dreapta.

MAE a comunicat că este în legătură cu familia victimei, urmând ca statul să suporte costurile aducerii trupului neînsuflețit în țară.

Consulatul General al României la Bonn este în contact cu autoritățile locale și a luat legătura cu familia persoanei decedate pentru a oferi asistența necesară în astfel de situații. Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanțe familiei îndoliate și condamnă ferm orice act de violență și manifestare xenofobă”, se arată în comunicatul MAE.

Autoritățile nu au dat publicității identitatea românului, dar un ziar local din Giurgiu îl citează pe primarul unei comune care susține că este vorba despre un tânăr de 23 de ani din sat, care lucra la o firmă de curierat din zonă, și care se afla întâmplător pe strada pe care a avut loc primul atac. Unchiul lui Viorel a povestit în exclusivitate, joi, la Sinteza zilei de la Antena 3, cum a nimerit tânărul în mijlocul focurilor de armă trase atacator.

„El ieșise de la muncă și a vrut să-și ia un suc. A oprit mașina în parcare lângă un chioșc. Nu a mai apucat să iasă din mașină că acel terorist a ieșit din chioșcul respectiv, unde a împușcat cu rafale mai mulți oameni și când l-a văzut pe el în mașină a tras și asupra lui”, a spus, Marian Pătuleanu, unchiul lui Viorel.

Viorel locuia de 5-6 ani în Germania cu familia și lucra ca curier. Era singurul copil al familiei.

„Este o veste tragică și toți suntem în stare de șoc. E o situație foarte grea – sunt eu în stare de șoc, nici nu-mi mai găsesc cuvintele, dar părinții copilului”, a adăugat unchiul tânărului.

Potrivit autorităților germane, cele nouă persoane ucise în cele două atacuri aveau între 21 și 44 de ani, printre ei numărându-se emigranți din România, Turcia, Bosnia, Polonia și Bulgaria.

Presupusul autor al atacului și mama sa au fost găsiți ulterior morți, în casa lor, dar la percheziții au fost găsite o scrisoare-confesiune și o înregistrare video pe postată în urmă cu câteva zile, în care bărbatul își arăta adeziunea la ideile extremiste.