20.2 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 20:26

MAE: Cele 441 secții de votare organizate în afara României funcționează normal

spot_img

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite că în prezent toate cele 441 secții de votare organizate în afara României sunt operaționale și funcționează normal. În afara unor incidente tehnice izolate, care au fost rezolvate rapid, la primele ore ale dimineții, toate activitățile din secțiile de votare din diaspora se desfășoară în parametri normali.

Potrivit MAE, prezența la vot a cetățenilor români este substanțială, iar personalul Ministerului Afacerilor Externe implicat în procesul electoral depune eforturi susținute astfel încât ca toți cetățenii români din străinătate să își exercite dreptul de vot.

”Ministerul Afacerilor Externe informează că în prezent toate cele 441 secţii de votare organizate în afara României sunt operaţionale şi funcţionează normal. În afara unor incidente tehnice izolate, care au fost rezolvate rapid, la primele ore ale dimineţii, toate activităţile din secţiile de votare din diaspora se desfăşoară în parametri normali. Prezenţa la vot a cetăţenilor români este substanţială, iar personalul Ministerului Afacerilor Externe implicat în procesul electoral depune eforturi susţinute astfel încât ca toţi cetăţenii români din străinătate să îşi exercite dreptul de vot”, precizează MAE într-un comunicat de presă.

La acest scrutin electoral Ministerul Afacerilor Externe a organizat ”un număr record de secţii de votare, mai mare decât dublul numărului de secţii organizate la scrutinele anterioare”.

”Pe parcursul zilei au fost semnalate aglomerări de persoane la unele secţii de votare din străinătate. Au fost semnalate situaţii punctuale în care grupuri compacte de alegători au sosit simultan la aceeaşi secţie de votare, afectând fluxul procesului de vot (un exemplu punctual vizează un grup de cinci autocare care au ajuns simultan la aceeaşi secţie de votare). De asemenea, au fost semnalate situaţii în care urnele de vot au fost umplute în urma exercitării votului de către un număr semnificativ de cetăţeni, fapt care a condus la întârzieri minore în procesul electoral, ca urmare a înlocuirii urnelor pline cu altele goale. Precizăm că Ministerul Afacerilor Externe a promovat constant informaţii cu privire la procesul electoral: numărul de secţii de votare, locaţia acestora, atât pe pagina web precum şi pe conturile de pe platformele social media ale MAE şi ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României în străinătate. Demersul a fost dublat de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, care au promovat pe plan local informaţii privind locaţia secţiilor de votare, procedura de vot, condiţiile în care poate fi exercitat dreptul la vot. Aceste demersuri au conferit alegătorilor posibilitatea de a se informa şi de a alege locaţiile proxime pentru exercitarea dreptului la vot. În acest sens, a fost creată pe pagina de internet a MAE o rubrică specială, permanent actualizată, care conţine informaţii electorale utile. Acestea au fost preluate, în timp real, pe conturile de socializare Facebook şi Twitter pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români interesaţi. Lista secţiilor de votare este disponibilă aici http://www.mae.ro/node/48090”, mai arată comunicatul MAE.

R.D.