6.9 C
București
joi, 22 februarie 2024 - 3:19
No menu items!

Mărirea taxelor locale în 2013 crește tensiunea la guvern

spot_img

Primarii sunt cei care vor decide dacă impozitele, taxele şi amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, , a declarat premierul Victor Ponta care a spus că legea prevede posibilitatea și nu obligația autorităților locale de a indexa aceste plăți conform cu inflația acumulată în perioada 2010-2012.

Impozitele, amenzile şi taxele locale vor creşte cu 16,05% de la începutul anului viitor, reprezentând rata inflaţiei cumulată pentru perioada 2010-2012, conform unui proiect de hotărâre al Ministerului Finanţelor. Se așteaptă ca veniturile suplimentare anuale obținute astfel să fie, în următorii trei ani,  de 531 milioane lei.

Proiectul, care invocă prevederile Codului Fiscal, a fost prezentat miercuri în dezbatere publică, după ce a mai fost lansat în dezbatere şi în primăvara acestui an, în mandatul guvernului anterior.

Majorarea se va aplica şi în cazul taxelor pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor, pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate, pentru spectacole, pentru operaţiuni judiciare, pentru eliberarea şi preschimbarea actelor de identitate, pentru înmatricularea autovehiculelor, pentru eliberarea titlurilor de proprietate, precum şi în cazul limitelor minime şi maxime ale amenzilor aplicate persoanelor fizice.

Pentru motorete, scutere, motociclete, autoturisme, autocare, autobuze, microbuze, tractoare şi vehicule grele, impozitele nu au fost indexate întrucât de la data adoptării lor au trecut mai puţin de trei ani, valorile rămânând astfel neschimbate.(S.S.)