16.1 C
București
luni, 27 mai 2024 - 0:14
No menu items!

Lukașenko amenință UE că oprește tranzitul gazului dacă va fi sancționat

spot_img

Aleksandr Lukașenko recurge la noi amenințări în scandalul cu Uniunea Europeană, legat de valul de migranți care a ajuns la granițele Poloniei și Lituaniei și avertizează că va opri tranzitul de gaze naturale care vine în Europa prin Belarus, în cazul unor sancțiuni împotriva regimului  său, relatează Reuters.

„Noi încălzim Europa și ei ne tot amenință cu închiderea graniței. Și dacă noi oprim conductele de gaze naturale de aici?

Le recomand polonezilor, lituanienilor și altora fără cap să gândească înainte să vorbească”, a spus dictatorul Belarusului.

De mai multe zile, situația de la granițele UE cu Belarusul a devenit tot mai tensionată, în contextul în care mii de migranți din Orientul Mijlociu, Afganistan sau Africa, veniți pe așa-zisa „rută Belarus” au încercat să intre în Polonia și Lituania.

Polonia a desfășurat în aceste zile zeci de mii de polițiști la frontieră, într-o încercare de a opri orice trecere ilegală a migranților.

De când autoritățile din Belarus au început luni să escorteze mii de migranți la granița poloneză, trecerea frontierei a devenit și mai dificilă.

În pădurile dintre cele două țări, unde temperaturile coboară noaptea sub zero grade Celsius, mii de familii irakiene, siriene și afgane sunt prinse între violența autorităților poloneze și promisiunile false ale regimului din Belarus.