12.8 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 12:18

Ludovic Orban: Vom crește pensiile doar cu 14%. Atât se poate

spot_img

Premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul va adopta vineri ordonanța de urgență prin care punctul de pensie va crește cu „un procent consistent de 14%”. Premierul a subliniat că fiecare părinte și bunic trebuie să înțeleagă rațional că atât se poate, iar cine promite altceva minte, pentru că dacă nu ai resursele necesare, degeaba promiți și apoi nu mai poți plăti.

„Nu vom mai avea creștere economică. Vom avea o contracție economică estimată astăzi la 3,8%. Criza sanitară a provocat o criză economică. Cu toate astea, eu nu cunosc o altă țară europeană în care să se fi luat o decizie asemănătore, Guvernul va crește pensiile cu un procent consistent de 14%. Este o creștere extrem de mare, pe care ne angajăm să o putem finanța.

În ceea ce privește alte creșteri ulterioare, orice altă decizie de creștere a pensiilor va fi luată doar pe baza unor analize economice extrem de serioase. România are nevoie de acces la finanțări cu costuri minime pentru a asigura resursele necesare.

Orice creștere de pensie care e făcută fără să țină cont de evoluția economiei se va întoarce nu numai împotriva părinților și bunicilor noștri, ci împotriva interesului general al societății.

Am făcut mximum posibil. Decizia de majorare a punctului de pensie cu 14% a fost o decizie grea, dar pe care ne-o asumăm și pe care garantăm că o putem susține.

Vom face tot ce ține de noi pentru ca inflația să se mențină la un nivel scăzut și să nu fie afectată puterea de cumpărare.

Evident că va crește deficitul bugetar, probabil că va fi 8,5-8,6. Urmăriți deficitul bugetar în toate țările europene și vom avea un deficit bugetar printre cele mai mici”.