9.1 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 6:40
No menu items!

Ludovic Orban, în Parlament: renunță la micșorarea sporurilor și acceptă cumulul pensie-salariu

spot_img

În fața avertismentului de sistare a ativității pe termen nelimitat în toate instanțele din țară, premierul Ludovic Orban face un pas înapoi și evită o criză. 

În fața Camerelor reunite, Orban a anunțat că a renunțat să reducă sporul pentru condiții periculoase și vătămătoare la 500 de lei, de la 15% din salariul de bază.

Redefinirea sporului era făcută prin modificarea OUG 114, pe care Guvernul Orban și-a asumat luni răspunderea.

„Inițial opțiunea noastră a fost de a merge pe un cuantum fix pentru că expunerea la condițiile vătămătoare ale angajaților este egalăindiferent de salariul pe care îl încasează angajatul. Așa ni s-a părut corect.

Aici, datorită faptului că această lege se adoptă în angajarea răspunderii, afectează bugetul de stat și legea plafoanelor și acest spor a făcut parte din contracte colective de muncă, am acceptat amendamentul de a acorda acel spor în forma în care a fost acordat și în 2019: 15% din salariul brut, evident cuantumul va fi la nivelul cuantumului care a fost acordat în luna decembrie 2019”, a declarat Ludovic Orban, în Plenul Parlamentului.

Liberali au decis și asupra cumulului pensiei cu salariul în sensul de a permite acest cumul, dar numai în anumite situații cum ar fi în cazurile asistenților persoanelor cu dizabilități, profesorilor din învățământul preuniversitar, angajaților la teatru, salariaților de la companiile de stat.

„Am introdus o interdicție de a cumula salariul obținut într-o instituție publică cu pensia care e acordată tot de sistemul public de pensii. Am acceptat amendamente. Unul privitor la anumite excepții pe care să le facem în învățământul preuniversitar, sunt situații unde nu există cadre didactice. Am putea lăsa clase fără profesori. Ca atare am acceptat această excepție. Am acceptat o excepție privitor la asistenții personali ai persoanelor cu handicap”, a spus Ludovic Orban.

Vor putea cumula pensia cu salariul și mecanicii de locomotivă de la CFR Călători și CFR Marfă, angajații de la Școala Superioară de Aviație și cei de la Academia Română, dar și personalul din industria de apărare.