15 C
București
duminică, 19 mai 2024 - 2:22
No menu items!

Ludovic Orban: „Care e conflictul? Nu există. Decât că Guvernul e cel afectat de moţiune”

spot_img

Ludovic Orban a criticat acțiunea Guvernului Cîțu de a cere CCR să decidă dacă moțiunea USR PLUS inițiată în Parlament poate fi dezbătută și votată, spunând că nu există niciun conflict de natură constituțională între Parlament și Guvern.

„Datorită faptului că prima dată erau semnături online pe moţiune şi nu erau toate în original, olograf, am convocat BPR luni, pentru a derula procedura. În momentul în care au fost depuse semnăturile în original şi nu a mai existat niciun dubiu legat de constituţionalitatea depunerii moţiunii, am comunicat moţiunea către Guvern şi am luat decizia împreună cu preşedintele Senatului să convocăm plenul reunit.

Care e conflictul? Nu există. Decât că Guvernul e cel afectat de moţiune. Guvernul ce ar vrea? Să decidă CCR că dacă se depune o moţiune, ea nu mai poate fi dezbătută şi votată? Iar argumentul ăsta că se amână moţiunea până la soluţionare e ridicol”, a declarat președintele Camerei Deputaților.

Ludovic Orban a mai spus că punctele de vedere diferite, trimise CCR din Parlament reprezintă „mai multe premiere”, dar procedura ca moțiunea să își urmeze cursul firesc, după ce a fost depusă, nu trebuie blocată prin astfel de tertipuri.

„Avem mai multe premiere. Prima este că Parlamentul, la un conflict de natură constituţională declanşat de Guvern, transmite un punct de vedere mai grav decât motivarea conflictului juridic de natură constituţională. A doua este că una dintre Camere dă copy paste după cealaltă. A treia premieră este că preşedinţii celor două camere emit puncte de vedere diferite faţă de cel adoptat în reuniunea BPR. Asta chiar e trist, şi anume faptul că cei care au blocat BPR sunt cei care au susţinut punctul de vedere conform căruia există acest conflict juridic de natură constituţională. 

Oricum, asta nu are legătură cu ce face o majoritate din BPR, şi anume încalcă Constituţia şi statul de drept pentru că blochează procedurile cu privire la moţiunea de cenzură”, a mai declarat Ludovic Orban la Parlament. 

Marilena Nedelcu