21.1 C
București
luni, 29 aprilie 2024 - 15:20
No menu items!

Localnicii din Plauru, gata să-și părăsească casele dacă bombardamentele rușilor se vor intensifica

spot_img

Primăria comunei Ceatalchioi a încheiat lista cu persoanele din satul Plauru care ar putea primi sprijin din partea statului pentru strămutare, iar oamenii spun că se vor muta atunci când situaţia se va înrăutăţi, relatează AGERPRES în cadrul unui reportaj. În paralel, la Chilia Veche, niciunul dintre locuitori nu vrea să se mute, iar în apropierea satului urmează să fie amenajată o tabără în care populaţia să poată înnopta în situaţii de urgenţă.

Primarul comunei Ceatalchioi, Tudor Cernega, a declarat vineri pentru Agerpres că pe lista cu locuitorii din satul Plauru care vor să se mute au semnat aproape 40 de persoane.

Doar opt dintre ele nu au unde să se mute, în cazul în care va fi nevoie”, a precizat primarul Cernega.

La Chilia Veche, primarul Timur Ciauş a vorbit cu locuitorii satului şi a publicat pe pagina autorităţii locale recomandări pentru populaţie, el menţionând că în apropierea satului se va crea o zonă cu corturi pentru populaţie în caz de nevoie.

„Nimeni nu vrea să-şi părăsească locuinţa şi toată lumea a spus că respectă recomandările făcute. În cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a decis să se creeze o zonă la o distanţă de 7-8 kilometri cu corturi în care oamenii să stea pe timpul nopţii, dacă situaţia o va impune”, a menţionat primarul Timur Ciauş.

În faţa Primăriei comunei Ceatalchioi, din satul reşedinţă de comună, în jurul orei 12,00, a staţionat o autospecială a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta pentru transportul persoanelor care solicită asistenţă şi transfer la o unitate medicală în municipiul Tulcea. De asemenea, în comuna Chilia Veche, a fost dislocată o ambarcaţiune SAR tip Targa şi o autospecială de primă intervenţie şi comandă pentru asistenţa persoanelor care sunt afectate de situaţia generată de agresiunea Federaţiei Ruse şi atacarea porturilor Ucrainene învecinate localităţilor menţionate.

„Aceste mijloace vor executa misiunea ordonată atât timp cât situaţia de la graniţa României cu Ucraina o impune. Ambarcaţiunea SAR prezentă la Chilia Veche are o capacitate de transport de până la 8 persoane, iar în cazul în care se va impune transportul unor persoane în municipiu pe calea rutieră pe timpul nopţii, în afara orelor de program al bacului ce face legătura între suburbia Tudor Vladimirescu şi Tulcea, a fost luată decizia ca acesta să funcţioneze indiferent de oră la solicitarea autorităţilor locale. Mijloacele dislocate în cele două localităţi sunt prevăzute cu trei subofiţeri, respectiv un conducător de ambarcaţiune şi doi şoferi”, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri, de ISU Delta în urma şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU).

La ieşirea din satul Ceatalchioi, spre localitatea Plauru, lângă o lizieră de pe malul Dunării, un angajat al Forţelor Navale Române refuză să fie filmat, dar vorbeşte despre misiunea pe care o are în zonă.

„Militarii detaşamentului au primit misiunea, începând cu data de 5 septembrie, să execute supravegherea spaţiului terestru şi aerian din zona Tulcea-Ceatalchioi-Chilia, în scopul identificării ameninţărilor din zonă şi avertizării timpurii a populaţiei. De asemenea, avem ca misiune identificarea şi generarea de acţiuni care să reducă şi să limiteze riscurile la adresa populaţiei”, a precizat locţiitorul comandantului Regimentului 307 Infanterie Marină Heracleea, locotenent colonel Claudiu Vişan.

R. Dan