20 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 23:10
No menu items!

Liderii coaliției critică dur decizia lui Iohannis de a bloca bugetul pentru 2019

spot_img

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a reacţionat, vineri, într-o conferinţă de presă ţinută la Cluj-Napoca, la anunţul preşedintelui Iohannis că sesizează la CCR bugetul pe 2019, afirmând că legea nu are cum să fie neconstituţională, dar că şeful statului aşa a ales să facă politică.

”Este dreptul preşedintelui de a sesiza CCR, problema este că acest demers este o simplă şi clară şicană, pentru că bugetul nu poate fi neconstituţional. Din păcate, preşedintele a ales această metodă de a face politică prin şicanarea Guvernului prin încercări de a bloca activitatea Guvernului. Gestul preşdientelui este total inoportun şi nejustificat”, a spus preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

El a mai spus, referitor la finanţarea partidelor politice, că este o soluţia pe care o practică şi celelalte state democratice din UE, de a finanţa partidele politice care sunt ”până la urmă instituţii democratice”â

”E o soluţie foarte bună pentru a nu mai aduce corupţie, trafic de influenţă şi cred că această soluţie ar trebui salutată, nu criticată”, a adăugat Tăriceanu.

De asemenea, el a apreciat că aministraţiile locale nu au de ce să fie nemulţumite pentru că alocările pentru ele sunt mai mari decât cele care au fost făcute până acum.

”Pe cetăţean finanţarea a crescut de la 250 lei pe persoannă, la 450 lei pe persoană. Avem 800 lei pentru oraşe şi nu mai puţin de 1.000 lei per locuitor. Deci aceste sume, plus sumele prevăzute în buget, şi se va face o completarea a acestor sume de la bugetul central. În plus aceste sume sunt acoperire a cheltuielilor curente. Pe lângă acete sume comunităţie pot accesa programele din PNDL”, a conchis liderul ALDE.

Buzatu (PSD): Iohannis are impresia că ne poate prosti pe toţi în fiecare zi

Preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a criticat, vineri, decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a sesiza CCR buget pe 2019. ”Are impresia că ne poate prosti pe toţi în fiecare zi. A adoptat manieră obstrucţionistă”, a spus el la un post de televiziune.

”Klaus Iohannis are impresia că ne poate prosti pe toţi în fiecare zi. Domnia sa a adoptat această manieră obstrucţionistă în care, pas cu pas, încearcă să pună toate piedicile Guvernului actual pentru că nu este de culoarea sa politică şi, în aceste condiţii, ar dori, în mod subtil, să nu se prindă lumea, să pună toate frânele posibile activităţii guvernamentale şi admnistraţiei publice locale, astfel încât să apară ideea că singurul tătucă al naţiunii care are grijă de cetăţenii României este domnul Klaus Iohannis”, a declarat pentru Digi24 Dumitru Buzatu.

Liderul social-democrat susţine şi că activitatea administraţiilor locale este afectată de decizia şefului statului.

”Noi investim în momentul acesta pe programele naţionale şi pe fonduri europene într-un număr masiv, record, de lucrări şi facem progrese remarcabile în ceea ce priveşte drumurile judeţene, comunale şi săteşti, în ceea ce priveşte şcolile, în ceea ce priveşte aducţiunile de apă. De asemenea, avem programe finanţate din fonduri europene care trebuie cofinanţate din bugetele noastre, bugete pe care domnule Klaus Iohannis le întârzie în acest moment”, a declarat Buzatu.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, că sesizează la CCR Legea bugetului de stat pe 2019. El a afirmat că ”guvernarea PSD a eşuat”, anunţând că cere CCR o analiză şi pe Legea de aprobării plafoanelor.

Şeful statului a afirmat că bugetul este unul nerealist, supraevaluat şi întârziat, catalogând PSD ca partid incompetent şi incapabil să conducă România.

Valeriu Motoc