14.8 C
București
joi, 30 mai 2024 - 6:49
No menu items!

Lazăr, pe urmele lui Kovesi. Lovitură cruntă primită într-un dosar cu care se mândrește: achitare definitivă pentru traficanții de aur dacic

spot_img

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a primit o cruntă lovitură într-un dosar cu care s-a mândrit inclusiv la bilanțul Ministerului Public și la care a lucrat timp de trei ani.

Curtea de Apel Alba Iulia i-a achitat definitiv pe traficanții de aur dacic, furat din Munţii Orăştiei, într-un dosar instrumentat de actualul procuror general al României, Augustin Lazăr, în perioada în care era procuror general adjunct la Parchetul Curții de Apel Alba Iulia.

În 2008, Augustin Lazăr trimitea în judecată zece inculpaţi pentru infracţiuni legate de traficul de obiecte de patrimoniu. Potrivit rechizitoriului, grupul condus de un sârbul Ljubisa Ilic, şi de clujeanul Horia Camil Radu, a fost cercetat pentru braconaj arheologic, în dosarul în care Ministerul Culturii şi Cultelor a cerut iniţial daune de 6,6 milioane de euro. În perioada 1998 – 2007, obiectele descoperite de echipele de braconieri în urma unor detecţii ilegale în siturile protejate din zona cetăţilor dacice ale Munţilor Orăştiei au ajuns pe piaţa neagră internaţională de antichităţilor.

Augustin Lazăr a deținut funcția de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia în perioada 1 martie 2001 și 31 decembrie 2012, după care a ajuns procuror general al acestei unități în perioada 1 ianuarie 2013 – 27 aprilie 2016, dată la care a fost numit procuror general al României.

Andrei Tudor